Бойко видя схема 19/45 в земеделието

Бойко видя схема 19/45 в земеделието | StandartNews.com

Лъжи и манипулации преди изборите, отговори ведомството на Греков

Схема 19/45 в земеделието видя Бойко Борисов. "На 19-о число всеки месец в министерството на земеделието са карани едни хора, като им е било написано на листче да събират по 45 000 лв.", обясни Борисов. От няколко дни той мистериозно говори за двете числа, като до днес не искаше да даде никакви подробности. След среща с Реформаторския блок Борисов заяви, че ще разкрие какво означават числата 19/45, тъй като човекът, който е трябвало да даде показания в прокуратурата за тях, е "загинал мистериозно в сряда". Без да назовава името му, лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че става дума за шефа на горите в Северозапада Юри Миков, който загина при катастрофа в Гърция. Инцидентът станал на околовръстния път край Солун в сряда. Автомобилът на Миков се врязал челно в ТИР и той издъхнал на място.

"Човекът, който имаше желание да го сподели, загина при автомобилна катастрофа в Солун, като ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам следствените органи по-внимателно да проверят този случай", допълни Борисов. Според него "загиналият е бил готов да разкрие пред прокуратурата информация за корупционни схеми със замесени министри". Борисов съобщи още, че "въпросният човек е заминал на почивка в Гърция, но е бил спешно извикан от министър по телефона и тогава се е случила трагедията". "Аз вярвам на Сотир Цацаров, но за да закараш някого при него, трябва да има човек, който да отиде и да каже конкретни неща. Надявам се да има и други, които да потвърдят. Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19/45, ако имат желание прокурорите, да разследват", завърши Бойко Борисов.

"Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", казаха от земеделското министерство и отказаха да коментират твърденията на Бойко Борисов.

ТИР ударил Миков челно край Солун

Шефът на горите в Северозапада Юри Миков загина при катастрофа в Гърция. Инцидентът е станал на околовръстния път край Солун в сряда. Автомобилът на Миков се врязал челно в ТИР и той издъхнал на място. Горският шеф бил на почивка със семейството си в южната ни съседка, но е тръгнал спешно за България, тъй като бил извикан за съвещание в София. Засега близките му не дават повече информация за инцидента. След катастрофата се появиха твърдения, че камионът е навлязъл в лентата на Миков и челно се ударил в него. От пътната служба и полицията в Гърция обаче няма никакви подробности за инцидента.

Юри Миков стана директор на Северозападното държавно горско предприятие през май 2011-а. Той e роден на 30 юли 1956 година в Септември. Завършил e висше образование в Улан Батор през 1982 г., по линия на тогавашния културен обмен между страните от социалистическия лагер. Специализирал е лов и ловно стопанство.

Министерството: Личната трагедия не бива да се политизира

Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел. Съзнаваме, че предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент. Това се казва в официалното съобщение на Министерството на земеделието и храните, в което са изказани и съболезнования към близките на загиналия инж. Юри Миков. Той е човек, с когото до вчера сме работили рамо до рамо, не очаквайте, че вместо да скърбим за него, ще започнем да обикаляме медиите и да се обясняваме, оправдаваме или да го плюем, заявиха негови колеги. Със същия мотив от министерството отказаха да коментират обвиненията срещу зам.-министъра на земеделието с ресор гори Валентина Маринова. Никой не потвърди, нито отхвърли и информациите, че Миков е катастрофирал на път за България, след като е бил повикан за среща от земеделския министър Димитър Греков. Няма да кажем нищо друго освен съболезнованията към близките, заявиха от пресслужбата на земеделието.

"Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", се казва в единственото официално изявление на министерството по случая. Погребението на инж. Юри Миков ще бъде на 22 април в 13 ч на Централните софийски гробища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай