Бойко: Вежди да гледа "Език мой, враг мой"

Бойко: Вежди да гледа "Език мой, враг мой" | StandartNews.com

Бойко Борисов стана първият български действащ премиер, който се качи на светилището на "Перперикон". Заедно с него бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на транспорта Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и археологът проф. Николай Овчаров, който води разкопките на крепостта.

От върха на древното светилище Борисов призова всички българи, които не са посещавали "Перперикон", да дойдат незабавно, за да видят тази "незабравима гледка". "Ако някой българин не е дошъл да види „Перперикон", той не познава историята и не знае каква перла има България", отсече премиерът. И продължи: "Радвам се, че виждам толкова много туристи на това извънземно място. Инфраструктурата вече е добра, ще доведе много хора, ще се пътува лесно. За тази година финансирането е уредено, оттам нататък, след като се приключи с последните разкопки, каквото е необходимо пак живот и здраве ще бъде направено". 220 хил. лева е отпуснало правителството за археологическия комплекс Перперикон. От тях 180 хил. лв. са за продължаване на разкопките и още 40 хиляди са за поддръжка, допълни той.

От своя страна проф. Николай Овчаров коментира, че ако археолозите успеят тази година да завършат малката останала горичка, за 16 години работа ще е разкрит целият акропол на „Перперикон". „Едно от нещата, които се стремя да направя е да няма политизация, защото това, което е направено тук, е благодарение на 6 правителства, така че всеки има някакъв принос", допълни още той.

"Истинско бижу има България с това, което видяхме", заключи премиерът Борисов.

И отправи препоръка към министъра на културата във връзка с казуса около хориста от "Йоан Кукузел". "Вежди Рашидов да гледа постановката „Език мой, враг мой" и да се поучи от мен - мълчиш, работиш и от там нататък делата да говорят", отсече той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай