Бойко в Брюксел: Стига Гърция, вижте Видин!

Бойко в Брюксел: Стига Гърция, вижте Видин! | StandartNews.com

Борисов категорично против отлагания и компромиси за южната ни съседка

Всички гледат Гърция, а Северозападна България остава най-бедният региона в ЕС. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Министър-председателят обаче уточни, че всички искат да имат стабилни съседи. "Европейският съвет се занимава с темата за ситуацията в Гърция от години. Освен думите, че трябват пари и че някога ще се направят реформи, друго не сме чули. Ние всички като държави имаме проблеми, но за нас все не остава време, защото дневният ред отива с Гърция. Да си направят реформите, да спазват Маастрихтските критерии", заяви още Борисов. Той напомни, че нашата страната върна дефицита си под 3% и същевременно има 11 млрд. лв. във фискалния резерв, за да е ясно, че левът е стабилен.

"И ние искаме да дадем повече за заплати, повече за пенсии, но спазваме тази финансова дисциплина. Категорично съм против отлагания и компромиси", подчерта премиерът. "В същото време всички искаме да помогнем на Гърция. Колкото по-стабилни съседи имаме, толкова по-стабилен е и регионът. Но Северна България продължава да е най-бедният регион в ЕС и е по-добре Съветът да разгледа и тази тема, отколкото да се занимаваме всеки ден с Гърция", обясни още премиерът. На въпрос дали Борисов смята, че Гърция трябва да излезе от еврозоната заради тежкото състояние на икономиката й премиерът отговори: "Всяка държава има право да решава сама за себе си дали да бъде в еврозоната. Знам и говоря каквото мисля, че е правилно. Не аз съм измислил маастрихтските критерии". "Въпреки това сме направили всичко необходимо клоновете на гръцките банки у нас да не създадат проблем, макар че когато мечката играе в комшиите, винаги е проблемно", коментира още премиерът.

По темата за бежанците Борисов подчерта, че България отделя огромни средства и както се взе решение да се помогне на Италия, на Гърция, на Испания, така би трябвало да се вземе подобно решение и за нашата страна. Той обяви, че на предстоящото заседание на Европейския съвет ще застъпи тезата за подкрепа и за България. "След като преградиха Средиземно море, защото блокадата е доста сериозна, миграционният натиск се насочи през сухопътната граница, съответно през България. Командироваме всеки ден полицаи, харчим огромни пари и натискът става все по-голям", добави премиерът. Миграцията, енергетиката и ситуацията в Гърция бяха сред обсъжданите теми по време на срещата между Борисов и министър-председателя на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Дейвид Камерън. Двамата се срещнаха в Брюксел преди заседанието на Европейския съвет. "Подкрепяме завършването на единния общ пазар в областта на услугите, енергетиката и дигиталния пазар", заяви Борисов. Темата бе обсъдена във връзка с предложенията на Великобритания за реформа на ЕС. Борисов отбеляза, че намирането на решения на поставените от Великобритания въпроси е от непосредствен интерес и за нашата страна. Той сподели мнението си, че може да бъде приложена регулация в британската социална система, която да ограничи "социалния туризъм".

"Ние държим на силно Обединено кралство в рамките на силен Европейски съюз", допълни Борисов. България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки, стана ясно още по време на срещата. Камерън прие поканата за официално посещение в страната ни през ноември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай