Бойко: Сваляме тока с 8%

Бойко: Сваляме тока с 8% | StandartNews.com

София. От 1 март може да намалим с 8% цената на тока, обяви Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерски съвет. Разчетите ни показват, че това може да се направи, но решенията се взимат от ДКЕВР, уточни той.

Министър-председателят се появи за първи път след масовите протести срещу монополите и властта, които се проведоха в неделя и понеделник. На брифинга присъстваха бъдещият вицепремиер Лиляна Павлова, наследникът на уволнения финансист №1 - Томислав Дончев, и енергийният министър Делян Добрев.

По покана на Борисов бяха дошли и две представителки на инициативен комитет, който участва в протестите. Премиерът извади тяхно писмо и отговори точка по точка на исканията в него.

Национализация на ЕРП-та няма да има, категоричен бе Борисов. Може да направим предоговаряне по част от договорите, но не национализация. Който иска да национализира, да дойде и да го направи, заяви премиерът.

За намаляване на квотите на скъпия ток. През юли изтичат квотите - дотогава можем да отговорим с 80-90%, след юли - със 100 процента, каза министър-председателят.

Договорите с ЕРП-та ще бъдат разсекретени до края на деня. Ще видите колко жалък е Чърчил, който говори за национализация, каза Борисов, правейки отправка към соцлидера Сергей Станишев, който на конгреса на БСП цитира британския държавник.

Всяко разваляне на един такъв договор влече огромни неустойки, тези, които са ги подписали, да не ми дават акъл, а да обяснят защо са ги подписали, каза премиерът.

Той съобщи, че и трите ЕРП-та са глобени, а на ЧЕЗ ще се отнеме лицензът.

Парламентът и всички политически сили, ако искат да свършат работоа, да изберат с две трети целия състав на ДКЕВР. 50% от квотата, която ще предложи ГЕРБ, ще е от гражданските организации. Другите партии и те да постъпят така. Така в комисията ще има 50% граждански контрол, предлага Борисов.

Той обясни, че други са взимали решенията за зелената енергия, която оскъпила тока. Нашата вина е назначаването на Ангел Семерджиев за шеф на ДКЕВР, каза премиерът.

Той призова всички, които имат над 20% увеличение на сметките, да подадат жалби и да си търсят правата от ЕРП-та. И всички да следят дали съседите им не крадат ток.

Две протестиращи го подкрепиха

На пресконференцията присъства Даниела Пеловска от инициативен комитет на протестиращите. Стана ясно, че вчера тя е изпратила писмо с искания на премиера и още същия ден той й се обадил.

Ако утре това правителство подаде оставка, парламентът ще бъде сринат. 23 години са вършени злоупотреби, а никой от виновните не беше осъден. Какво се случва с Румен Овчаров, с Лидия Шулева? Те трябва да отговарят за криминални деяния срещу народа си. Политическият чадър с многото пари вече е затворен, каза Пеловска.

Дошли сме на гости на министър-председателя като институция, а не като лидер на политическа сила. Никой да не си позволява да яхне народното недоволство, защото ще стане страшно. Нека протестираме мирно и културно, каза друга представителка от инициативния комитет - Диана Канева от Сандански.

Двете жени благодариха за толерантното отношение на полицията към протестиращите в неделя и оправдаха действията им срещу ултрасите, които трошат.

На въпрос дали продължаващите протести няма да попречат на работата на министрите, Пеловска отговори: Те си работят. Какво като има протести, може да ги поканим да ни дойдат на гости.

Оказа се, че тя е бивша активистка на СДС, а децата й работят в столичната администрация - дъщеря й е назначена от ГЕРБ за заместник-кмет в район "Изгрев", синът й пък е юристконсулт в общината. 

Дянков - добър финансов министър, но лош вицепремиер

Дянков направи много за финансовата дисциплина и стабилност. Направи неща, които на никой не харесват - нито на министрите, нито на хората. Той нямаше подкрепата на никого в правителството, само моята. Изигра много добра и важна роля. Не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата дисциплина, отчете Бойко Борисов. Освен финансов министър обаче той е и вицепремиер. И ако половината от работата е да осигури финансова дисциплина, другата половина е да има икономически растеж. В това отношение се справяше зле. Не беше комуникативен с министрите. За да се срещнат те с него, трябваше да бъдат поканени. Налагаше се много да пътува до Щатите, където е семейството му, а трябваше да се вземат важни решения, допълни министър-председателят.

Като втора причина за оставката на Дянков премиерът посочи, че не се справил и с електронното правителство. Третият мотив са парите за земеделците. Кое налагаше да ми направи това със зърнопроизводителите, попита Борисов. Като знае, че ЕС ще ни върне парите, защо да не ги извади само за един месец? Ами, ако тук до протестите бяха застанали и тракторите, възмути се Бойко.

Премиерът заяви, че ако могат, ще поправят грешките с разум и спокойствие. Ако не могат - при демокрацията има избори. Нямам притеснение от политическите партии. Имам притеснение от ниските доходи и цените, каза Борисов.

Дончев да даде повече въздух на икономиката

От Томислав Дончев очаквам да запази финансовата дисциплина. Да пази дефицита и да осигури повече инструменти, които да дадат въздух на икономиката. По еврофондовете той успя да увеличи с 30% усвояването. Умее да води екипи, да води преговори в Брюксел. За разлика от едно брутално писмо, което Дянков прати до Оли Рен и аз трябваше да доуточнявам какво е трябвало да се каже. Това каза Бойко Борисов относно решението да назначи философа Томислав Дончев за финансов министър.

Самият Дончев заяви, че в последните 6 години управлява публични финанси и няма притеснения да стане финансов министър.

Путин го поканил, за да избегнем съда

Регулярно говорим и с Путин, и с Обама, и с Джон Кери, и с Дейвид Камерън, каза премиерът по повод телефонния разговор, който е имал тази сутрин с руския президент. Благодари ми, че за Южен поток процесите се движат в срок, допълни той. Путин е поканил Борисов на среща, за да се търсят възможности да избегнат съдебните искове, свързани с АЕЦ "Белене".

Навсякъде революцията е изяла децата си

Искам да напомня на Станишев и Доган. Протести пред парламента и бой на хора и на миньори имаше по времето на Тройната коалиция, каза Борисов. Той припомни и за най-голямата учителска стачка.

Пътят, по който са поели, ще им изиграе много зла шега в бъдеще. Навсякъде революцията е изяла децата си, каза Борисов за опозицията.

И моите нерви имат някакъв лимит. За три години съм постигнал финансова сталбилност, построили сме повече, отколкото за 20 години. София има дъги, естакади, градинки, метро, спортни зали. Аз си тръгвам с много, много вдигната глава. 12 млрд. евро чисти пари ще дойдат за България от Брюксел. Нямаме едно спряно евро, ние сме единствената държава, на която ЕС даде повече пари. За пример сме. Българите имат право да изберат, категоричен бе Борисов.

По-изгодно е да подам оставка, но ще се боря със Станишев и Доган докрая

За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка веднага. Даже още миналата година. Но ако го направим, последиците ще са катастрофални. Не виждам смисъл да го направя. На мен ми е по-мила държавата все още, не партията. Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях докрая. Костов няма да го слушам. Той да не ми говори - той, който продаде Мариците и вдигна тока. Той иска да ме вкара в ундурма с БСП и ДПС.

Ако останем, ще берем само пасивите на студа, зимата и високите цени. Оставаме да видим. Няма да стана съпричастен да фалираме държавата, ктегоричен бе премиерът.

На въпрос дали Цветан Цветанов ще подаде оставка като министър, за да оглави предизборния щаб на ГЕРБ, той отговори: Ще го преценявам, може и друг да е началник на щаба.

Относно ремонта на кабинета Борисов коментира: Ако не работят така, както искам, ще направя още смени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай