Бойко: Смирете се и си починете

Бойко: Смирете се и си починете | StandartNews.com

Омбудсманът не трябва да е от управлението, а от опозицията, заяви премиерът

ГЕРБ иска по-малко министри на реформаторите, намекна Цветанов

Смирете се, починете си! Затова призова премиерът Бойко Борисов вчера. А повод станаха престрелките между коалиционните партньори затова кой колко работи. Преди дни Борисов призова "депутатите от Реформаторския блок да седнат на столовете си в парламента и да работят". Ден по-късно съпредседателят на Блока Радан Кънев написа от САЩ във Фейсбук отговор до ГЕРБ: "Идва кратка отпуска. Призовавам колегите от ГЕРБ да слязат от метлите и да си дадат сметка за необходимостта от много сериозен разговор за управленските приоритети и програмата на парламента".

Статусът ядоса депутатите от ГЕРБ, които не останаха длъжни на реформаторите. И дори намекнаха за това, че искат по-малко министри от Блока в кабинета "Борисов" 2. Темата се коментирала на закрито заседание на парламентарната група вчера в Народното събрание. "Тази тема бе само индикирана, без въобще да има някакъв същински дебат. Предоговаряне на условията в коалицията в момента не стои на дневен ред. И в нашата парламентарна група има определени мнения за начина, по който участват РБ в управлението. Защото нашите народни представители и нашите структури в страната са много по-големи на брой и са много по-тревожни относно това, което се случва. Част от нещата, които се дискутират, е и начинът, по който са разпределени съответните позиции в днешното управление", коментира шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. От своя страна вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова добави, че "не е на дневен ред намаляване на министерствата за реформаторите".

"Днес (бел. ред. петък) говорих с Радан Кънев и нека да прозвучи и като декларация дори - с него имаме и приятелски, и човешки, и колегиални отношения", заяви в края на деня Бойко Борисов. И допълни: Всъщност не бях чел какво е написал Радан, но в общи линии е казал верни работи, но по един интелигентен начин. Аз многократно съм казал, че партиите трябва да бъдат по-смирени в управлението. Ние сме различни, направихме много компромиси и за да го има това днес, го дължим и на Радан Кънев, и на Валери Симеонов, и на АБВ и, разбира се, на колегите от ГЕРБ". "Вярно е още, че в последните дни имаше много напрежение в парламента и работиха до късно - изнервени са, едни стоят повече, други по-малко. Аз с нищо не съм засегнал никой, казах им само да стоят на столовете си - това им е работата в парламента", подчерта премиерът.

И продължи: "Управлението е стабилно, няма проблем между нас. На всички им е ясно, ако сега отидем на предсрочни избори, пак са служебни правителства, пак трябва да спират еврофондове. Затова призовавам всички, които са по-шумни - да станат по-спокойни. Призовавам и другите така да направят". По думите на Борисов здравният министър Петър Москов например се ползва с пълната му подкрепа. "Може да го попитате - 1000 процента подкрепа има от мен и от министрите. Така че не виждам нещо, което да е тревожно. Сега, толкова хора са там, всеки си има мнение, всеки си иска - казва си го. На ГЕРБ също им дотежава някой път, защото цялата тежест я носи ГЕРБ, а чуваме от време на време, че някои се правят на по-важни", заключи премиерът.

И накрая заяви: "Ние не издигнахме кандидат на ГЕРБ за омбудсман - не че сме се договаряли, просто моето разбиране е, че управляващите не трябва да имат омбудсман. Общественият защитник трябва да е от опозицията или да е човек, който да е коректив на управлението. Нито съм им се месил, казах им да си гласуват по съвест и болшинството са гласували срещу г-жа Манолова. Но това е ролята на парламента".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай