Бойко сложи лимит на парите за вота (ОБЗОР)

Бойко сложи лимит на парите за вота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вместо 70 държавата ще даде 51 млн. през октомври

Местните избори на 25 октомври ще струват 51 млн. лв. Първоначално разчетите на институциите, отговорни за провеждането им, били за около 70 млн. лв., но финансовият министър с "различни методи" ги орязал с 20 млн. "51 милиона е огромна сума", отсече вчера по време на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. И даде да се разбере, че няма да позволи нито лев повече да отидат за вота. "23 милиона от тях са за възнаграждения", казва финансовият министър Владислав Горанов. А министър-председателят заявява: "23 милиона от тях са възнаграждения, ако не ви стигнат повече няма!". Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание. Очаква се план-сметката за разходите да бъде приета на подпис от кабинета днес. На последните избори за местна власт, проведени през 2011 г., бяха изхарчени 39 млн. лв. Причина сега сумата да е по-висока е паралелното провеждане на референдум, в който ще участват и българите в чужбина. От сумата 51 млн. за възнаграждения на участници в избирателните секции са разчетени 23 млн. лв.

За подготовката и провеждането на местните избори и на национален референдум ще отговаря вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той трябва да координира организационно-техническата подготовка, изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и на техническите устройства за машинното гласуване в София. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пък ще организира охраната на обществения ред по време на изборите, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова - изготвянето и публикуването на избирателните списъци. За организацията, подготовката и произвеждането на националния референдум извън страната ще отговаря външният министър Даниел Митов. Той предупреди вчера за два основни риска пред провеждането на допитването зад граница.

Първият е свързан с липсата на интерес на много места сънародниците ни да отидат до разкритите секции, за да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" Вторият проблем пред референдума в чужбина е свързан с командироването на представители на администрацията в комисиите.

Над 400 избирателни секции трябва да разкрие ЦИК в чужбина, за да спази закона, че референдуми се провеждат не само на територията на страната. В същото време нашите сънародници не могат да гласуват на местни избори. "Ако няма проявен интерес, на много места няма да се попълнят квотите в изборните комисии", посочи външният министър Даниел Митов. Той очаква това да се случи в Турция и Испания. Външният министър призова вчера след заседанието на Министерски съвет политическите партии да окажат съдействие, така че достатъчно техни представители да се включат в комисиите. За да се предотврати опасността от слаб интерес към националното допитване, кабинетът обмисля и провеждането на информационна кампания за възможностите, които законът предоставя на българите в чужбина да упражнят право на глас.

Във всяка избирателна секция в чужбина външно министерство трябва да осигури по един представител на администрацията. Това означа да бъдат командировани близо 380 служители от България. Те обаче няма да могат да упражнят своя вот за кмет и общински съветници, с което ще им се накърнят конституционните права, посочи Митов. Тепърва ще се мисли как ще се коригира това недоглеждане при приемането на закона. Дипломат номер 1 ще иска от финансовия министър и по-високо възнаграждение за командированите служители в чужбина, но не уточни за каква сума ще настоява.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай