Бойко: Ще събираме по 1,5 милиарда годишно от тировете с ТОЛ системата /ОБНОВЕНА/

Валери Симеонов е действал според закона в Слънчев бряг, твърди премиерът

Бойко: Ще събираме по 1,5 милиарда годишно от тировете с ТОЛ системата /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов инспектира разширението на пътя Пловдив-Асеновград и даде два месеца срок на строителния министър Николай Нанков и на изпълнителя да преработят проекта и да предвидят локални платна от двете страни на основното трасе. Ще бъдат изградени също така и пет кръгови кръстовища в 10-километровата отсечка. Едно от тях ще води към летище "Пловдив".

На въпрос дали това ще оскъпи проекта, Борисов отговори, че това е първото нещо, за което и той си мисли. Оскъпяването най-вероятно ще бъде финансирано с европейски средства. "Пътят ще бъде шестлентов, разясни министър-председателят. - Това е най-натовареният път след Орлов мост."

По думите му в проекта за пътя не са отбелязани локали, които да извеждат движението до земеделските земи и до компаниите, които се намират по този път. "Накарах им се за това, че не са предвидени локалите, с които пътят ще стане шестлентов, а и транзита ще се отвежда по-бързо", каза Борисов. Ще бъде направен и пети възел, който да отвежда за летището. "Този възел трябва да се направи задължително, тъй като Пловдив се развива много бързо", каза премиерът и припомни, че този път щеше да стане много по-бързо, но две години са загубени в обжалвания.

„Разбира се проектът ще се оскъпи с допълнителните локали и възли, но каквото трябва ще се даде", каза Борисов. Той каза още, че за този път в Пловдив се говори от 1986 година, но никой не го е направил досега. „Наричате го в репортажите си „пътят на смъртта". Ето сега сме вложили всички усилия, накарах ги да сменят проекта, да се направи до септември и да се даде на хората в региона едно добро съоръжение", добави Бойко Борисов. „Не съм доволен и от това, че две години загинаха толкова хора тук, заради безумното обжалване на обществени поръчки", каза още премиерът. По думите му по същите причини на Кресна също продължават да загиват хора.

Борисов коментира и предстоящото изграждане на ТОЛ системата.

"По 1,5 млрд. лева ще се събират от ТИР-ове в България с тол-системата за товарните автомобили от догодина, обясни той. - За 10 км броя, че около 100 тира са минали, смятайте какво ще носи това на АПИ", коментира премиерът. Според него трябва да се вложат усилия, да се проектира и да се строи.

Премиерът обсъди и скандалите между вицепремиера Валери Симеонов и собствениците в Слънчев бряг, обидени от неговата акция срещу шема.

"Говорих с Валери Симеонов, заяви Борисов. - За 2 от заведенията има жалби - за едното 10, за другото около 20. Законът е такъв, че не позволява да има шум след 23.00 часа. Той си действа в рамките на правомощията и в рамките на това, което пише в закона", коментира Борисов. По думите му този дебат трябва да се пренесе в парламента, да се чуят "за" и "против" и да се реши дали да се смени, или да не се смени законът в зависимост от това, което народните представители кажат. „Законът е затова, да се изпълнява", подчерта Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай