Бойко с тежък хабер за Меркел

Бойко с тежък хабер за Меркел | StandartNews.com

Бойко Борисов носи тежък хабер (вест) от Истанбул за днешната си среща с Ангела Меркел. "Ако визите за турските граждани не паднат до края на октомври, Европа поема огромен риск с бежанците". Това предупреди турският премиер Бинали Йълдъръм, който разговаря около час в двореца Долмабахче с Борисов вчера. По-късно той бе приет и от президента Ердоган. След срещите българският премиер обеща да запише и предаде посланията на Анкара до Брюксел.

"Поели сме ангажимент и с претенциите си на правови държави трябва да спазваме това, което сме приели", напомни Борисов на колегите си от ЕС. И коментира, че "лошо, хубаво, това споразумение към момента в пъти намалява бежанския натиск върху Европа". Борисов бе категоричен, че не иска България да се превръща в буфер между Турция и Европа.

Меркел на среща с Вишеградската четворка

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението на Великобритания да напусне ЕС е разкрило нуждата от по-добро общуване в организацията, която е изправена пред предизвикателства, свързани с икономиката и сигурността й, предаде АП. Меркел заяви това във Варшава преди разговор с лидерите на четирите страни от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Преди срещата полската премиерка Беата Шидло каза, че Варшава е склонна на компромис по противоречивата политика на ЕС за бежанците. Шидло посочи, че трябва да се намери консенсус за бежанската криза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай