Бойко с експерти в кабинет на спасението

Днес предлагат на президента широка коалиция

Бойко с експерти в кабинет на спасението | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ взима най-добрите кадри от големите партии

София. Още в понеделник сутринта България да има ново правителство. И негов премиер да е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Това е един от вероятните изходи след консултациите при президента Росен Плевнелиев днес от 14 часа, съобщиха депутати.

От ДПС и БСП признаха неофициално, че очакват оставката на кабинета на Пламен Орешарски "светкавично", за да се "успокои ситуацията". Според запознати е твърде вероятно Борисов да вземе най-добрите експерти от големите партии в новото правителство. И така да се сформира кабинета на спасението. На консултациите при президента ще участва и премиерът Пламен Орешарски.

"Да, готов съм аз да стана премиер веднага. Аз четири години с моето правителство и моята партия при най-голямата криза на всички времена в света направих така, че България да не е в процедура на свръхдефицит", каза вчера пред Нова телевизия Борисов. И допълни: "Само аз си знам как съм я крепил държавата". "Още в понеделник трябва България да се вземе в здрави ръце, даже тогава е късно", предупреди лидерът на ГЕРБ. Борисов обаче постави условие към останалите парламентарно представени партии. "БСП, ДПС и "Атака" да признаят управленската си немощ, да признаят провала си, както аз направих преди над една година. Да излизат утре, 29 юни, при президента и да кажат: "Провалихме се", заяви Борисов. "При бърза политическа промяна аз съм лицето, което може да се справи", призна Генерала. "Четири години удържах положението, когато в най-тежката криза се разсипваха Ирландия, Португалия, Гърция. Ако БСП, ДПС и "Атака" не се съгласят, моята съвест е чиста", заключи Борисов.

Днес на консултациите при президента ще участват и лидерите на "България без цензура" и Реформаторския блок. А от "Атака" представители няма да има.

Освен кабинет начело с Бойко Борисов обаче има вариант и за експертно правителство, съставено с активното участие на президента Росен Плевнелиев. За премиер се търси финансист, банкер или мениджър, който да "може да овладее ситуацията", обясниха още депутати. За поста народни представители, участвали в консултациите в парламента, вчера завъртяха имената на банкера Левон Хампарцумян, както и на експертите Стоян Александров и Екатерина Захариева.
Днес в ранни зори лидерите на големите партии събират екипите си преди разговорите на "Дондуков" 2. Депутати обясниха, че преговорните екипи ще подготвят поне по два варианта за изход от ситуацията. Засега те са единодушни само в позицията, че е нужна "широка коалиционна подкрепа за новото правителство, което да изведе страната от тежката ситуация, в която се намира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай