Бойко при Меркел за "Южен поток"

Бойко при Меркел за "Южен поток" | StandartNews.com

Немският канцлер чака Бойко за среща на четири очи и за еврофондовете

Немският канцлер Ангела Меркел чака премиера Бойко Борисов в кабинета си в Берлин в понеделник, научи "Стандарт". Специалната покана пристигнала преди дни на "Дондуков" 1. Министър-председателят ще бъде първият премиер с официална визита в Германия след преизбирането на канцлера за лидер на Християндемократическия съюз преди дни.

Очаква се Борисов да поздрави Меркел за триумфалното й преизбиране за лидер на ХДС с почти 97%. Визитата на Борисов в Берлин е само 3 дни преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 18 и 19 декември под председателството на Доналд Туск. Премиерът ще отпътува за Берлин тази неделя с трима от заместниците си, а основните теми при срещата му с Меркел са проектът "Южен поток" и еврофондовете, уточниха за "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет.

Официалните разговори между двамата са предвидени за понеделник, а след края на срещата си двамата ще дадат специална пресконференция, която ще бъде излъчвана на живо на сайта на канцлера на Германия. Администрацията на Меркел вече обяви визитата на Борисов и акцентира, че двамата ще разговарят за отношенията с Русия и ситуацията в България. Българският премиер ще бъде посрещнат с военни почести, а в програмата на визитата е включен и официален обяд. Вицепремиерите Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин ще придружават Борисов. В правителствената делегация са включени също Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика, лидерът на ДСБ Радан Кънев и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според предварителна информация Борисов ще представи пред Меркел ново решение за "Южен поток", което вече е обсъдено на заседание на кабинета в сряда. Премиерът лансира предложение България да стане енергиен център чрез изграждане на газов хъб и буферно хранилище, в което ще се съхранява руският газ. За изграждането на съоръжението Борисов ще настоява финансиране от Брюксел. По експертни данни подобен газов център може да е готов след 2-3 години, а от България синьото гориво ще се преразпределя към останалите европейски страни, участнички в проекта - Сърбия, Гърция, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия и Италия, а също и към Румъния, Македония и дори Украйна.
В Берлин премиерът Борисов ще има среща и с председателя на Бундестага проф. Норберт Ламерт. Правителствената ни делегация ще има разговори и с депутати от парламентарната фракция ХДС/ХСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай