Бойко премиер с поне 121 депутати (ОБЗОР)

Бойко премиер с поне 121 депутати (ОБЗОР) | StandartNews.com

Няма да позволя да ми скачат по главата, отсече лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов ще бъде премиер само ако ГЕРБ има пълно мнозинство в следващия парламент.
"Ако нямаме 121 депутати, мили мои, и не можем да направим сами правителство, ще останем в опозиция", заяви той на избирателите. "Щом искате, така ще направим, да видим държавата още колко време ще понесе да се сриват всичките й системи", коментира Борисов пред Нова тв. "119 депутати да имам, ще оставя партията в опозиция", закани се лидерът на ГЕРБ. Той обясни, че при пълно мнозинство може да си партнира и с други партии, но няма да позволи да му "скачат по главата". Борисов разкри, че от Реформаторския блок му поставили две условия, за да работят заедно. Първото е той да не е премиер, а второто Цветан Цветанов да не е вътрешен министър.

"Най-естественото нещо е, който спечели изборите, председателят на партията да е министър-председател, за да се носи отговорност", смята лидерът на ГЕРБ. "Радан Кънев ли ще е премиер", попита Борисов. Междувременно местните структури на неговата партия започнаха да го номинират за водач. С пълно мнозинство Борисов бе издигнат на първо място в листата от Благоевградско. Това стана на провелото се късно във вторник общо събрание на структурата в общината. За лидера своя глас дадоха всички 352-ма, които присъстваха в залата. Втори по брой номинации остана зам.-председателят на партията Цветан Цветанов с 285 гласа, а веднага след него е общинският председател Йордан Андонов с 283. Четвърти е депутатът и областен лидер на ГЕРБ в Пиринския край Даниела Савеклиева. Номинации получиха още десетина души, но с по-малко гласове. Според устава на ПП ГЕРБ всяка общинска структура на партията трябва да представи своята подредба на кандидатите си за депутати пред Изпълнителната комисия. Членовете на ИК ще обявят окончателния ред в листата за кандидат-депутати за Първи многомандатен избирателен район - Благоевград.

Събират реформатори и гербери

Опит за коалиране на Реформаторския блок с ГЕРБ ще направи новият Институт за дясна политика. Негови учредители са Георги Харизанов, Петър Николов, Иван Стамболов, Тома Биков, Ирена Тодорова, Джими Найденов, Цветозар Томов, Александър Владимиров. Идеята им е да сближат политическите програми на ГЕРБ и Реформаторския блок. Според експертите така общото им управление след изборите ще стане по-лесно. Новият институт ще работи и върху формирането на различни десни политики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай