Бойко писа на Брюксел заради "Южен поток"

Русия докладва на ЕК, че спира проекта

Бойко писа на Брюксел заради "Южен поток" | StandartNews.com

Ще водим битка за националния интерес, обяви Томислав Дончев

София. Предложението България да строи газов разпределителен център край Варна вече е официално. Министерски съвет изпрати вчера писмо до Европейската комисия, в което подробно се излагат предимствата на изграждането на такъв хъб. Идеята е на премиера Бойко Борисов.

В кореспонденцията българската страна излага предимствата на подобен вариант и посочва, че с изграждането на хъба могат да бъдат подсигурени необходимите количества газ на конкурентни пазарни цени. България изразява и готовност да съдейства на Русия за изграждане на тръбата до българското крайбрежие. С писмото е отправена и официална покана за среща разговор в София между представители на Брюксел и министър-председателя Бойко Борисов.

"От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те", каза вицепремиерът Томислав Дончев в парламента вчера. "Не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни", коментира още той. По думите му, сумите са доста по-скромни, включително и от бъдещи транзитни такси. "Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, трябва да бъде проведена", категоричен бе Дончев.

Той също изрази подкрепа за строежа на газов хъб. "Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз", посочи вицепремиерът. "Де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента", обясни той. Дончев счита, че идеята не трябва "да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират. Междувременно Кремъл официално потвърдил пред Европейската комисия, че се отказва от "Южен поток". Това е станало късно в четвъртък вечерта в телефонен разговор между руския министър на енергетиката Александър Новак и зам.-председател на ЕК Марош Шефчович, в чийто ресор е Енергийният съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай