Бойко отказа на САЩ нови военни самолети

Бойко отказа на САЩ нови военни самолети | StandartNews.com

Премиерът недоволен от съседите заради бежанския натиск

Закупуването на военни самолети ще трябва да изчака. Първо трябва да си оправим финансовата дисциплина и едва тогава може да мислим за подобни харчове. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий, който е на посещение у нас. Министър-председателят уточни, че негови предшественици са поемали тези ангажименти и те ще бъдат спазени, защото ние сме член на НАТО. "По този казус имаме разбиране от американска и натовска страна", увери обаче Борисов. И поиска помощ от САЩ заради съседите ни и справянето с бежанската криза. "Аз се опасявам, че сега като засилят охраната по море, натискът отново ще дойде на сухопътната ни граница", заяви Борисов. И добави: "Споделих, че не съм доволен от партньорското ни взаимодействие с нашите съседи за имигранатския натиск. България харчи много пари за имигрантите". "САЩ остава рамо до рамо с България. Приветстваме усилията на България на промените в конституцията. Доволни сме от препотвърждаване на подкрепата на България за открито управление. САЩ стои до България и в трудните времена", каза на свой ред заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий. "Ще работим с България, за да се справим с новите предизвикателства пред цяла Европа", подчерта представителят на Белия дом.

Двамата са разговаряли още за енергийната независимост на региона. Борисов отново е изтъкнал желанието на България за възобновяване на проекта "Набуко", по-известен като "Набуко уест" и вертикалния газов коридор Гърция-България-Румъния. "Ключът към енергийната сигурност диверсификацията. Интеконекторът между Гърция и България е наистина важен", заяви Хойт Ий. По думите му важни са реформите в съдебната система, борбата с корупцията и контрабандата, както и за взаимодействието между държавите в региона. Американският гост похвали правителството на Борисов за борбата с тероризма.

"Приветстваме мерките, които България предприема срещу тероризма", подчерта помощник-заместник-държавния секретар на САЩ. След срещата стана ясно, че между двете държави се създава група за върховенство на закона. Срещата между двамата продължи повече от предвиденото, като в хода на разговора е отделено внимание и на Ислямска държава. "По отношение на ИДИЛ, говорихме общо по темата като съюзници в НАТО за справянето с новите предизвикателства пред цяла Европа", каза Хойт Ий. "Говорихме за това да има солидарност и да работим за общите цели", подчерта Ий. И отбеляза, че трябва да бъде осъждан войнствения тероризъм, но и да се предприемат необходимите мерки. „Ще работим с България, за да се справим с тези проблеми", заключи помощник-заместник-държавния секретар на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай