Бойко: Няма да се бием с ИД (ОБЗОР)

Бойко: Няма да се бием с ИД (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проблемите да се решават чрез дипломация, призова премиерът

България няма да участва във военна операция срещу "Ислямска държава". Това отсече премиерът Бойко Борисов вчера в Благоевград. В същия ден военният министър Николай Ненчев пък каза, че на теория не е изключено да се включим в сухопътна операция, макар и никой досега да не е водил разговори по този въпрос. "Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва. Настояваме проблемите да се решават по дипломатически път, защото когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна", каза министър-председателят. Според него ЕС и НАТО трябва да направят ревизия на поведението си, за да се види дали винаги външната политика е адекватна и направеното е донесло очакваните резултати. Премиерът подчерта, че на фона на сериозните пробиви в сигурността на Европа България е показала, че много добре си охранява границите. Външният министър Даниел Митов също не допуска на този етап България да се включи в операции срещу ИД.

"Франция все още не е поискала помощ от нас за ответния си удар срещу "Ислямска държава", обяви в парламента дипломат номер 1. На 13 ноември Париж бе окървавен от серия координирани терористични атентати, които отнеха живота на 129 души. В отговор Франция, която от септември нанася въздушни удари срещу ИД в Сирия, засили бомбардировките и столицата на халифата Ракка. Митов подчерта, че сме солидарни и готови да помогнем с каквото трябва, но за участие на България във военни действия не се говори по никакъв начин. "Вие знаете, че сме помогнали с друго - изпратили сме въоръжение и амуниции на кюрдските въоръжени сили преди повече от година", обясни Митов. Външният министър допусна помощта да не е военна, а логистична или свързана с информация. Военният министър Николай Ненчев пък призна, че не знае какво точно иска Франция от нас.

"Доколкото разбирам, очакват някои международни мисии да бъдат подпомогнати от други страни - членки от ЕС, за да могат те да се концентрират върху вътрешните си проблеми", каза той. И подчерта, че до момента не е поискана каквато и да е помощ, но ако това се случи, ние сме длъжни да окажем такава. "Теоретически бихме могли да участваме в сухопътна операция на територията на Сирия, бих се радвал, ако е възможно", коментира още Ненчев. До момента обаче не са водени разговори по този въпрос. Той уточни, че решението трябва да бъде взето на ниво министри на отбраната в ЕС и в НАТО. "След това ще преценим под каква форма и как да участваме, ако това се изисква от нас и се налага", посочи Ненчев. По думите му страната ни не само има готовност, но и задължение да участва в мироопазващи действия извън границите на България. Военният министър обясни, че нашето разузнаване разполага с много информация и бихме могли да съдействаме, както и с експертиза или допълнителна информация за бежанските потоци.

По повод твърденията, че атентатите в Париж са извършени с автомати "Калашников", произведени в България, военният министър коментира, че ще бъде извършена проверка, но тя ще е трудна и сложна, защото оръжията са произведени 70-те и 80-те години. "Дори хипотетично да предположим, че са произведени у нас, ние не бихме могли да носим отговорност за тях", категоричен бе той. Премиерът Борисов заяви от своя страна, че в последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян. "Тиражират се много работи. За да се каже, че е български автомат, те трябва да ни пратят автомата тука, за да го изследват нашите експерти. Към този момент такова искане и такава информация нямаме", каза Бойко Борисов.

Историк предлага: Да ги ударим със "Свети цар Тервел Български"

Вече е ясно, че ще има съюзна операция срещу "Ислямска държава". "Всяка операция от този род си има кодово име - "Пустинна буря" например. Тъй като тази операция е срещу "Халифат" - т.е. всесветска ислямска държава, време е кодовото име на бъдещата операция да бъде "Свети цар Тервел Български" - победителят на първия Халифат". Това се казва в писмо до медиите, изпратено от шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров. Той припомня, че в 716 г., изпълнявайки волята на пророка Мохамед, войските на Халифата нахлуват в Европа през двете й врати - Гибралтарския проток и Босфора. Двеста хиляди араби с 5000 кораба правят десант пред Константинопол и атакуват града - столица в тази епоха на християнска Европа. Изнурените му защитници отбиват поредната атака, знаейки, че за следващата вече нямат хора и сили. Отчаянието им става пълно, когато забелязват по хълмовете над града гъстите редици на български конни полкове. Византия е в лоши отношения с България и те смятат, че българите идват да помагат на арабите. "В следващите минути обаче защитниците на Константинопол виждат, че българската конница тръгва в атака срещу арабите. Цар Тервел Български е християнин и в този случай побеждава християнската солидарност", пише Димитров. Време е да си спомним кой победи Първата ислямска държава и да кръстим операцията срещу последната с името "Свети цар Тервел Български", завършва писмото на Димитров.

Засилват полицейското присъствие в София

Броят на полицаите в столицата ще бъде увеличен чувствително. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Темата за сигурността в столицата, включително и по въпроси за сигурността в кв. "Овча купел", където има бежански център, са обсъдени на среща с представители на МВР, провела се в понеделник. Броят на полицаите през следващите месеци ще бъде увеличен и то значително. Това уверение е получила Фандъкова от органите на реда. Инвестициите в сектор "Сигурност" ще бъдат увеличени. Това ще влезе и в проекта за бюджет за 2016 г., посочи още столичният кмет.

Министри от ЕС обсъждат
орязване на Шенген

Няколко страни от Източна и Южна Европа може да бъдат извадени от Шенген в опит да се повиши сигурността на континента и да се преодолее кризата с бежанците. Това предвиждат тайни планове за реформиране на Шенгенското споразумение, които ще бъдат обсъждани на извънредната среща на вътрешните министри от ЕС днес, твърди в. "Дейли мейл".
Според едно от предложенията от свободната зона може да бъдат извадени Гърция, Италия, Испания, Унгария, Словакия и Полша. По-рано бе публикуван план на холандското правителство, според който трябва да се създаде "мини-Шенген", съставен само от петте страни основателки на споразумението - Белгия, Франция, Холандия, Германия и Люксембург. На срещата Франция ще поиска ЕС да затегне проверките на собствените си граждани, влизащи и излизащи от шенгенската зона. Страната ще поиска и бързо създаване на европейска база данни на пътниците, пътуващи със самолети. Предложенията на Франция предвиждат да се събира информация и за полетите вътре в ЕС, както и за тези към трети страни. Париж ще поиска официално и затягане на контрола на оръжията, включително създаването на система за проследяването им и засилен контрол на продажбите на оръжия по интернет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай