Бойко: Не съм Орбан, няма национализация

Бойко: Не съм Орбан, няма национализация | StandartNews.com

Минималната работна заплата ще бъде вдигната на два пъти през 2015 година. 360 лв. ще бъде новият размер на минималното месечно възнаграждение от 1 януари 2015 г. От 1 юли то ще се увеличи още веднъж и ще стане 380 лв. Периодичното актуализиране на минималната заплата гарантира запазване и умерено увеличаване на покупателната способност, което е особено важно за голяма част от работещите и техните семейства, мотивираха се от МС.

Отговорността за финансите е на ГЕРБ, другите с по 4-5% могат да подкрепят решения, каза Горанов

"Не е вярно, че национализираме парите на хората от пенсионните фондове. Това го направи Орбан в Унгария. Ние само даваме право на избор". Това коментира премиерът Бойко Борисов на вчерашното заседание на кабинета по повод решението от 2015 г. да се даде право на избор осигурените в универсални или професионални пенсионни фондове да пренасочат средствата си в НОИ, откъдето да получават единствено държавна пенсия. "Никой не кара никого да си мести парите", става ясно изявлението на Борисов от стенограмата на заседанието.

"Аз съм убеден, че няма по-демократично от това да можеш да вземаш сам решение какво да правиш и не е аргумент да считаш, че някой е по-глупав и трябва от негово име държавата да взима решения", коментира премиерът. "Това е все едно да кажем в кои банки да си държим парите или в коя застрахователна компания, или къде да отиват хората да пазаруват", казва премиерът и посочва, че вече е отминало времето, когато 45 години "държавата е вземала решения как да живеем правилно".

Според Борисов пенсионните фондове са притеснени, защото досега спокойно са си получавали парите на датата, в която се плащат заплатите, но вече ще трябва да "работят повече с хората" и да ги убеждават, че те предлагат по-добри условия от НОИ.

Борисов посочва още, че е изненадан от реакцията на Реформаторския блок, след като в два дни по време на визитата в Берлин Меглена Кунева и Радан Кънев не са повдигнали въпроса за тази промяна в пенсионната система, която сега критикуват и обявяват, че няма да подкрепят в парламента.

За да не получават депутатите изкривена информация за това какво всъщност предлага ГЕРБ, Борисов изпрати вчера в парламента финансовия министър Владислав Горанов да обясни лично промяната.

Реформаторите и ГЕРБ обаче не успяха да постигнат съгласие за пенсионната реформа и във вчерашния ден. След заседанието на Министерски съвет в парламента дойде финансовият министър Владислав Горанов, за да се срещне със съпредседателите на Блока - Найден Зеленогорски и Радан Кънев. Сближаване на позициите след разговора обаче нямаше. Не постигнахме разбирателство, разговорите продължават, заяви Кънев след срещата. Той и Зеленогорски обаче не обясниха какво ще се случи, ако не убедят партньорите си до петък да променят реформата освен, че тя ще се приеме с подкрепата на ДПС. Засега няма да излизаме от коалицията, а ще продължим диалога, казаха двамата съпредседатели на Блока.

"Отговорността за финансовото състояние на държавата и по коалиционно споразумение се носи от мандатоносителя, а това е ГЕРБ. Партии с по 4-5 процента могат само да подкрепят, а могат и да не подкрепят. Моите притеснения са, че партии с 4-5 на сто и реформаторски уклон не подкрепят една реформа", заяви Горанов след срещата. Според него промяната не застрашава финансовата стабилност на държавата, а дава свобода на избора на хората.

Капиталовият пазар притеснен от промяната

Капиталовият пазар посреща с тревога плановете за пренасочване на осигурителните вноски от универсалните и професионалните пенсионни фондове към НОИ и премахването на индивидуалните партиди на хората. Това написаха в специална декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание асоциациите на професионалните участници на капиталовия пазар. Гилдията е разтревожена, че под удар ще се окажат публичните финанси, тъй като пенсионните фондове са най-големите инвеститори в ДЦК. "Няма да има достатъчен ресурс за инвестиране и в дългосрочни инвестиционни инструменти, които държавата в партньорство с частния бизнес би могла да издава за финансиране на крупни инфраструктурни проекти", се казва в декларацията.

АБВ и патриотите отстъпиха за пенсиите

След като първоначално дадоха подкрепа за пенсионната реформа, вчера АБВ и патриотите отстъпиха крачка назад. Във вторник хората на Валери Симеонов подкрепиха промените на бюджетна комисия. След това обаче са имали заседание на групата, на което са променили позицията си, издадоха депутати. От АБВ пък не присъстваха на гласуването на бюджета на НОИ, въпреки че министър Ивайло Калфин беше на обявяването на меморандума с пенсионната реформа в неделя от Бойко Борисов. В сряда обаче Росица Янакиева заяви, че АБВ ще има позиция в четвъртък след заседанието на Националния съвет на партията. "Това е твърде сериозна тема, за да се решава в рамките на 20 минути, без да има анализ на състоянието на фондовете", каза тя. Според Янакиева пенсионната реформа няма да събори коалицията. Срещу нея твърдо са реформаторите, БСП и "Атака". От ДПС обаче остават на първоначалната си позиция и подкрепят промяната. Така че ГЕРБ може да направи промените само с тяхна помощ. "Ако има посегателства върху тристълбовия модел, ще сме против, но засега такова нещо няма, обаче е нужна сериозна информационна кампания, за да може всеки да направи осведомен избор", коментира шефът на социалната комисия в НС Хасан Адемов. Според него доходността в НОИ няма да е толкова висока като в частните фондове и заради това няма да има сътресение на пазара. "Очевидно е, че, ако това се обясни, няма как да има отлив от фондовете, ако имам осигурителни вноски в частен пенсионен фонд, ще ги запазя, защото там регулацията е много сериозна", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай