Бойко нареди: Брутална война с контрабандата

Бойко нареди: Брутална война с контрабандата | StandartNews.com

Брутална война с контрабандата нареди премиерът Бойко Борисов. "Това е приоритет номер едно на кабинета. Забранил съм всякакви волности и брутално трябва да се спазват законите", заяви Генерала от Сандански.

"Ако не вдигнем приходите с 50-60% ще считам, че сме се провалили. И ние, и службите, и Митниците, и данъчните", отсече премиерът. И призна, че е оптимист за мерките, които се предприемат. Благодарение на тях в държавната хазна могат да постъпят между 600 млн. и 1 млрд. лв. само за тази година.

Борисов обеща, че парите, които НАП и митниците са събрали от началото на годината, ще отидат за великденските надбавки за пенсионерите. Двете агенции са събрали над 160 млн., а за добавките на възрастните са нужни 100 милиона.

Борисов започна своето изявление пред младите в ГЕРБ с обръщението "братя и сестри" и им обясни, че го копира от лидера на КНСБ Пламен Димитров, който само преди дни с подобни думи откри концерта по случай годишнината на организацията. След това премиерът обясни на младежите, че въпросният заем от 16 млрд. лв., за който напоследък се дебатира и който най-вероятно ще бъде гласуван в сряда, са стари задължения и те трябва да бъдат платени. По думите му, ако дългът не бъде платен, България ще се срине като рейтинг, "защото няма да сме прогнозируема държава". "Ако не беше този метеж срещу нас, дефицитът нямаше да е мръднал от 0,48%, както го оставихме. Другите няколко млрд. са за покриване на дълга. Година и половина предупреждавахме, че експериментът "Орешарски" ще доведе до задължаване по този дълг. 4 години го държахме на 0,48%. Сега с мъка го удържаме на 3%", обясни Борисов. Той за пореден път се съгласи с недоволството на някои от партньорите на кабинета - коалиционни и подкрепящи правителството - за това, че не са съгласни с липсата на достатъчно обяснения от страна на министъра на финансите Владислав Горанов. "Именно с решението за този дълг ние ще спрем спекулациите, че искаме да управляваме само до местния вот и след това ще предизвикаме предсрочни избори. Имаме хоризонт да работим поне още три години", заяви премиерът.

Пред младежите той коментира и темата за местните избори. "Трябват ни неформалните лидери, тези, които знаят и могат, тези, които ще могат да водят. Не винаги лидерите трябва да са посочени от нас, работете здраво", нахъса ги той. И след това обясни, че месецът преди кметските избори е именно времето, в което той е в почивка. "Защото тогава само показвам и казвам. Преди това сме свършили всичко. А ако няма какво да покажем, те няма да гласуват за нас", заяви още Борисов.

Кабинетът пуска 13 забатачени обекта

13 големи инфраструктурни обекта, сред които метрото до летището в столицата, магистралите "Струма" и "Марица", както и спорните зали в Русе и в Пловдив, ще бъдат пуснати до края на годината, обеща премиерът Бойко Борисов. "Можем да обещаем, че ще бъде завършена магистрала "Струма" до Благоевград. За тази година - 2015 г., не за светлото бъдеще, което ще дойде", обясни той. "Правим плувен басейн в Благоевград. През 2015 година ще ходите до Истанбул на кафе по магистрала "Марица". Магистрала "Люлин" ще стигне до бул. "Европа". Проектът е на стойност 200 млн. До 8 декември ще е готова Северна тангента на София. Стартираме двата лота на "Хемус" до Ловеч", изреди министър-председателят. Той поясни, че ГЕРБ не са дошли на власт за революции и вдигане на пенсии. "Ние дойдохме, за да градим. Защото думите отлитат, а направеното остава", каза Борисов. И сравни партията със СИРИЗА в Гърция. Министър-председателят надлежно разясни, че по времето, когато ГЕРБ се е появила като партия, е имало вакуум сред избирателите вдясно. Именно затова голямата част от хората са припознали тяхната политика като своя. По подобен начин партията на Ципрас в Гърция СИРИЗА е обрала левия вот, които традиционно до този момент са гласували за ПАСОК.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

България е като крастава жаба в тенджера с вряща вода

Бойко Борисов, премиер

В енергетиката се трупаха дългове в продължение на 25 години. Но този разговор не е приятен, не е популистки. Не са го водили публично досега този дебат. Най-хубаво е да кажеш, че ГЕРБ вдигна цените на тока. Ако една жаба я сложите в тенджера с вода на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка, докато не умре. Ако я хвърлите в гореща вода - ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше. В природата не съществува възможност да изкупуваш скъп ток и да го продаваш евтино. Това прави НЕК - купува скъп ток, докато температурата не се повиши бавно, продавайки ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, Мариците, докато жабата не колабира. Ако не се реши това от нас до юни месец, няма шанс да измъкнем енергетиката и икономиката от този колапс. Енергетиците спешно да ни кажат какво правим с ДКЕВР. Предизвикваме този дебат сега. Никой не говори, че някой е задължил държавата с тези 4 милиарда. Много е лесно да сложиш проблема само на ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай