Бойко: Наблюдавали са ме заради Живков и царя

Кръстили го Буда заради Цветелина

Бойко: Наблюдавали са ме заради Живков и царя | StandartNews.com

София. Службите са ме наблюдавали, защото охранявах Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Така премиерът Бойко Борисов коментира последния документ, изнесен от сайта "Биволъ".

От него става ясно, че на 24 февруари 1997 г. в сектор "Вътрешен тероризъм" на ЦСБОП е образувано Дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов, който тогава е съсобственик на охранителната фирма "Ипон".

„По едно и също време аз, понеже бях добър професионалист, ме бяха предпочели за охрана и двамата – Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. Костов и Атанасов ги тресеше такава треска дали царят ще се яви на избори или само ще идва и ще си ходи, че имаше зверски натиск да разберат за това. Понеже с Киро Радев се познавахме, с покойния Рангел Геровски в БОП-а, тогава работеше оперативен офицер, аз му бях ръководител на дипломната работа в пожарната и познавах тези момчета там. Обикновено търсеха да намерят някакъв контакт, да разберат, защото само аз ги возих – аз и Тодор Живков, аз и царя. Пътуваме с часове, с дни. Дали нещо не съм разбрал, дали ще се явява или не. Викан съм тогава и в ресторант "Олимп", само и само, ама най-приятелски, така и така кажи”, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

„Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всички, които стоите тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти. На другия ден, или когато дойдат след един месец при теб и те питат – ти искаш ли да си агент и ти кажеш – не, те го свалят на отчет. И вчера БОП-а този документ показа. Само че от няколко дена това се върти през медиите на г-жа Йосифова, видяхте как всички новини от разсекретяването на стенограмите и СРС-ата за стотици милиони кражби потънаха и се говори само за това”, коментира Бойко Борисов.

Премиерът обясни и откъде идва "Буда". „Знаете, че тогава, за съжаление, ми се случи едно нещастие, мисля, че беше 1997 г., когато взривиха на Цветелина джипа. Това дело се казва "Буда", в него има три изречения отдолу, където пише, че тя живее на семейни начала с Бойко Методиев Борисов, шеф на фирма "Ипон". Делата се кръщават, тогава някой решава така да го кръсти", каза министър-председателят.

"Ако бях агент, и ако аз съм могъл да помогна на службите, само щеше да ми е приятно да го споделя. Обаче, целта е да ни изкарат всички маскари. В смисъл и Борисов бил агент. Буда... Аз съм православен, знаете, друг Господ, друг Бог”, коментира премиерът.

На въпрос - защо сега излизат тези информации, Борисов заяви: „Защото няма какво да правят, изборите идват. Не помните ли какво правеше Бриго Аспарухов, Татяна Дончева преди избори, компроматите, които излизат”.

„Последното, което е важно, е как, когато ние дойдохме на власт, излязоха 9 доклада срещу Сергей Станишев и как тогава един гражданин ни донесе най-секретния доклад, който го е намерил на улицата или където беше. Ако прокуратурата беше работила така, както трябва и аз винаги в случая съм заставал на страната на Станишев, тези доклади са дошли при него и той ги е дал на службите да работят. После ги е забравил, те са се скатали умишлено, за да може като дойде нова власт – ето ти един компромат. В други държави по закон Станишев да влезе 10 години в затвора”, каза още Борисов.
„Логичен е въпросът – защо офицерът Младен Георгиев се връща в МВР на работа. Връща се, когато премиер става Сергей Станишев, а министър на вътрешните работи Румен Петков. Когато службата ДАНС се организира, съответно Младен Георгиев отива в ДАНС. Това става по времето на управлението на Станишев. Никаква моя намеса. Някои казват – заема висш пост. Той го е заел по времето на Станишев и Румен Петков”, посочи министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай