Бойко: Лошо за кабинета, ако не се справим на вота (ОБЗОР)

Бойко: Лошо за кабинета, ако не се справим на вота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов и Радан пиха кафе в първия ден на парламента

Местан прогнозира нова формула на властта след местните избори

Първото кафе за новия парламентарен сезон изпиха в сряда сутринта премиерът Бойко Борисов, лидерът на ДСБ Радан Кънев, съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. А след нея Борисов обвърза резултатите от вота на ГЕРБ и Блока наесен с доверието към кабинета. "Общият резултат - на ГЕРБ и на РБ, на местните избори трябва да бъде такъв, че да гарантира веднъж стабилност на управлението и втори път, че то е безалтернативно. Ако се представим слабо, това би било един лош сигнал за работата на правителството", каза министър-председателят. "Винаги съм твърдял, че в една коалиция няма малки и големи, защото никой от нас не си е самодостатъчен и трябва да проявим максимално такт, внимание и да си мерим приказките", подчерта още той. "С премиера Бойко Борисов постигнахме съгласие за стабилно управление с общи приоритети", каза и Радан Кънев. И продължи: "Постигнахме съгласие по 3 точки - първата е стабилно управление чрез общи парламентарни приоритети - гласуването на конституцията, на антикорупционното законодателство и закона за съдебната власт, закона за предучилищното и училищното образование, промените в пенсионното и трудовото законодателство, както и закона за комисията за финансов надзор". По въпросите на данъчната и бюджетната политика ще има предварителни консултации с партньорите от ПФ и АБВ, за да бъде избегнат "обичайният хаос в последния момент", посочи още лидерът на ДСБ.

"Местните избори, които са изключително важни, не биха били важни, ако развалим стабилността в държавата", отбеляза накрая Борисов. По време на половинчасовия разговор в парламентарната стая на реформаторите Зеленогорски почерпил всички с бонбони и кафе, тъй като днес бе рожденик.

По-рано през деня лидерът на ДПС Лютви Местан отбеляза отново от парламентарната трибуна неприемливото за Движението участие на ПФ във властта. "За да имаме управление и на стабилността, и на развитието, е необходим нов, ясен, изчистен от ултранационалистически и рекетьорски ретроградни примеси, европейски и евроатлантически профил на властта", каза Местан. "България се нуждае от управление на развитието и нова формула на властта, местните избори ще потвърдят категорично тази наша теза", посочи още той. "Думата "стабилност" не може да замести думата "развитие". Стабилността не е самоцел. Тя е само средата, в която следва да се разгърне политика на развитие", заяви лидерът на ДПС. Местан бе категоричен, че ДПС ще продължи да се развива като модерна либерална партия, на която може да се разчита и занапред при стратегически важни решения. "Едно от тях е ангажиментът за новия конституционен проект", посочи Местан.

"Ние смятаме, че и в местните избори политиката е важна и ще продължим, колкото и да е трудно, да отстояваме политическите приоритети на левите стандарти в местната власт", заяви от своя страна председателят на БСП Михаил Миков. И обяви, че за партията му "изборите не са боксов мач". Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отново увери, че основните задачи пред патриотите са отстраняване на ДПС от властта, реформи в енергетиката и гарантиране на сигурността на страната. Д-р Красимира Ковачка - съпредседател на ПП Български демократичен център, обяви, че приоритет на партията й е "обща стратегия за бежанската криза, завършени реформи и започване на такива в икономиката ни, ще продължат да гарантират стабилност и развитие на България".

Пеевски: Ето ме, тук съм

"Няма какво да ви кажа". Това заяви пред журналисти в парламента депутатът от ДПС Делян Пеевски, запитан дали ще остане народен представител. На въпрос дали са верни слуховете, че ще се оттегли, Пеевски заяви: "Питайте тези, които са ги пуснали". Запитан дали ще остане в парламента, Пеевски посочи: "Ами ето, тук съм".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай