Бойко към Юнкер и Туск: "OXI" за Ципрас

Бойко към Юнкер и Туск: "OXI" за Ципрас | StandartNews.com

Борисов не е съгласен страната ни да дава заеми на Гърция

Премиерът Бойко Борисов е дал ясен знак на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на ЕС Доналд Туск, че няма да подкрепи спешните кредити за Гърция. Това потвърдиха неофициално пред "Стандарт" високопоставени източници от Министерски съвет.

Позицията на Борисов е в абсолютен противовес на Европейската комисия, която ще иска от България и останалите страни извън еврозоната да участват в спасяването на Гърция чрез гаранция за спешен заем, който й е нужен, докато дойдат парите от третата спасителна програма. Вчера ЕК предложи да отпусне на Атина тримесечен кредит на стойност до 7 млрд. евро, за да осигури финансовите нужди на страната през юли. Средствата ще дойдат от Европейския механизъм за финансова стабилност, който бе предшественик на действащия спасителен фонд на еврозоната. Зам.-шефът на ЕК Валдис Домбровскис съобщи, че мостовото финансиране трябва бъде осигурено от всички страни членки в ЕС.

Вчера в Брюксел тема номер 1 по помощта за правителството на Алексис Ципрас е била позицията "OXI", която вероятно Борисов ще обяви и официално. Още по време на предното заседание на Съвета българският министър-председател заяви, че ЕС не трябва да прави повече компромиси за Гърция. И даде пример с бедността на Западна България, която би следвало да е в дневния ред на страните членки.

"Поради очевидната липса на по-добри решения единственият възможен вариант остава Европейският механизъм за финансова стабилност. Това е инструмент, който беше създаден в началото на дълговата криза и принципно трябваше вече да не се използва", казва Домбровскис. Комисарят признава, че във фонда има налични пари от европейския бюджет като гаранция, които могат да покрият неотложните плащания на Гърция от 7 милиарда евро през юли и още 5 милиарда през август. И допълва: "Без да върне просрочения заем към МВФ, той не може да участва в сключената сделка с евролидерите за 86 милиарда евро, а гръцките банки няма да получат помощ, за да спрат ограниченията".

Ако Гърция не върне тримесечния "мостов" заем, държавите извън еврозоната ще бъдат обезщетени по Европейския стабилизационен механизъм. Решението за отпускането на тримесечния заем подлежи на одобрението на всички в Общността чрез гласуване в Съвета на ЕС. Решението се взима с квалифицирано мнозинство, т.е. ако 16 страни гласуват "за", то ще бъде прието. България не е единствената страна, която има възражения срещу мостовото споразумение. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън посочи, че не желае да се поемат задължения заради гърците. Към тази позиция се присъединява и Чехия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай