Бойко към министрите: Нужна е подкрепа за реформите от партиите (ОБЗОР)

Бойко към министрите: Нужна е подкрепа за реформите от партиите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Синдикати, бизнес и правителство се разбраха за промените в осигурителната система

Кабинетът прие пенсионната реформа и я прати в парламента

Пакетът пенсионни промени бе внесен вчера в Народното събрание веднага след като кабинетът го одобри. До последно преди заседанието на правителството вървяха преговори със синдикати и работодатели по изглаждането на спорните теми. След срещата си социалните партньори заявиха, че по пенсионната реформа вече има пълен консенсус.
По този повод премиерът Бойко Борисов се обърна към всички парламентарни групи, които подкрепят правителството, да се съобразят с пенсионните промени, които то е приело. От стенограмата на правителството става ясно, че Борисов призовава и министрите в кабинета да говорят с партиите, които са ги излъчили, да осигурят необходимата подкрепа и за останалите предстоящи реформи - правосъдната, здравната, в сигурността и антикорупционната стратегия. "Дали е Калфин, Москов, Иванов или Бъчварова, няма абсолютно никакво значение. Това, което вземаме като решение тук, нашите парламентарни групи са длъжни да го изпълняват", заявява Борисов.
Той допълва, че "би било много неприятен знак за обществото, ако парламентът бламира реформи, които кабинетът вече е приел". Премиерът съветва също министрите си да изслушват по-добре социалните партньори и да търсят компромиси.
Два са големите компромиса, направени в пакета пенсионни промени, предложен от Калфин. Под натиска на бизнеса ръстът на осигурителната тежест няма да е с първоначално предвидените 4.5%, а само с 2%. От 2017 г. с 1% се вдига осигуровката за пенсия, а от 2018 г. - с още 1%. Увеличенията ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, а не в универсалните пенсионни фондове, както в момента предвижда Кодексът за социално осигуряване. Увеличение на вноската за безработица не се предвижда.
Синдикатите пък се пребориха за сваляне с 2 години на възрастта за пенсиониране на категорийните работници. Тя ще започне да расте от 2016 г. с по 4 месеца на година до достигане на 55 г. за работещите при първа категория труд и 60 г. - за втора. За миньорите от закритите рудници ще има изключение - те ще може да се пенсионират на 45 г., но няма да се позволи отново да работят като миньори.
Правителството одобри предложението на вицепремиера Ивайло Калфин да се въведе от 2016 г. пенсионна възраст от 50 г. и 10 м. за работещите в сектор "Сигурност". Тя ще расте с по 2 месеца всяка година до достигане на 55 г. В същото време е възможно да се намери и по-мек вариант за полицаи и военни, трудещи се при най-тежки условия. За целта съответните министри трябва в 6-месечен срок да дадат разбивка по различните видове длъжности, тяхната натовареност и риск. "След като разбивката е готова, ще отворим допълнителен разговор", обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.
"Ние нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми, които не са популярни, са отлагани във времето. Беше много трудно между работодатели, синдикати и правителство да се намери разумен компромис. Опитахме се всички да си свършим работата и максимално да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви премиерът Бойко Борисов.

Съдът отмени скока на минималната заплата

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени постановлението на кабинета за двукратното увеличение на минималната работна заплата през тази година. Причината е, че то е прието, без да е било консултирано в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Делото бе образувано по жалби на АИКБ, БСК и БТПП, които твърдо се противопоставиха най-ниското месечно възнаграждение в страната да се увеличи от 1 януари т.г. с 20 лв. до 360 лв. и с още 20 лв. до 380 лв. от 1 юли.
Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок. Правителството обаче няма да обжалва решението на ВАС, става ясно от стенограмата на вчерашното заседание. Кабинетът ще се съобрази с мотивите на съда и в максимално бързи срокове, при спазване на процедурите, ще прегласува постановлението, става ясно от стенограмата. Преди това то ще бъде обсъдено в тристранката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай