Бойко към кметовете: Събирайте си данъците, изпипвайте си проектите (ОБЗОР)

Бойко към кметовете: Събирайте си данъците, изпипвайте си проектите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Европа ще реже от еврофондовете заради проблемите с тероризма, предупреди премиерът

Премиерът Бойко Борисов призова вчера кметовете да положат повече усилия по събирането на приходи от местни данъци и такси, вместо да разчитат на помощ от държавния бюджет. Както и да бъдат изключително прецизни при реализация на проекти с европейско финансиране, защото заради новия акцент в общата политика на ЕС върху сигурността и предвидените 3 млрд. евро помощ за Турция и 1,7 млрд. евро за Африка може да се стигне до орязване на еврофондовете и при най-дребната нередност. Препоръките бяха отправени по време на конференция на тема "Перспективите пред местната власт и новия програмен период". Тя бе организирана от ГЕРБ и фондация "Ханс Зайдел", а участие в нея взеха кметове на областни градове и част от по-големи общини. В работата на конференцията се включиха и градоначалници, които не са излъчени от ГЕРБ, като кмета на Кърджали Хасан Азис (ДПС) и на Монтана Златко Живков, подкрепен от РБ.

"Общините са изключително важни относно финансовата дисциплина. Местните данъци и такси са инструмент, с който вие можете да си оправите бюджетите", обърна се Борисов към градоначалниците. Това с особена сила важи за "богатите общини". "За мен продължава да е абсурд метрото в София да е 50 цента или 1 лв. при милиардите, с които дотираме този град. Продължаваме да поддържаме скъпи градове, където няма безработица или е 2-3%, за да става все по-лесно, все по-луксозно, да има повече естакади, мостове, тунели и да привличаме хората от малките градове", констатира той. По думите му в Европа е съвсем различно. "Като искаш да живееш във Виена или в Мюнхен, таксите са едни, като искаш да живееш на село - други", посочи Борисов. И добави: "Ето тук съм готов да водя разговори за финансова децентрализация". Това означава нулеви ставки за малките населени места, за да може хората да бъдат задържани и там да се развива бизнес. "Но ако искаш да живееш на жълтите павета, да живееш на "Витошка", да се возиш на метро, не може таксата да ти е същата като на село", отсече премиерът.

Той укори кметовете, че когато заедно с финансовия министър Владислав Горанов им предложили през общинските съвети възможност да вдигнат данъците с 2% и да вържат бюджета си, обяснявайки на хората защо се налага, повечето "подскочили". "Особено партньорите ни от Реформаторския блок", подчерта Борисов. В резултат на оттеглянето на идеята обаче управляващите били затрупани от молби от общините държавата да им покрие дълговете, защото сами не могат да се справят. Първите са за 160 млн. лв. - само от периода от края на изборите досега. За да онагледи думите си, той направи експеримент и помоли да станат всички, които имат дългове. Половината от кметовете се изправиха. "Сиреч имате дългове, но не искате да си ги съберете вие в населените места, където живеете, а искате да дойдете при мен и да ви ги извадя. Искате да сте готини и добри. Но и ние искаме да изглеждаме така", сгълча ги Борисов. "Трябва да престанете с популизма", категоричен бе той.

"Искам много сериозно да мислите и преди да дойдете при мен за пари, ще искам да се обосновете колко са събраните местни данъци и такси, какви мерки за финансова дисциплина сте предприели", предупреди премиерът. И подчерта, че за него няма абсолютно никакво значение кой от коя партия е. "Въобще няма да пожаля никой, който не си свърши работата. Направете си сметката", предупреди Борисов. И призова за "абсолютна мобилизация на държава и общини, за да си съберем приходите", която е наложителна заради ниското ниво на данъците - 10% плосък и 20% ДДС.

Работата по европроекти ще бъде следена под лупа, предупреди Борисов. "На Европа й трябват пари, а няма откъде да ги вземе. От Брюксел няма да го кажат, но очаквайте тежки финансови корекции - да падат проекти в екологията, инфраструктурата. При най-малка забележка, за една запетайка да ни хванат, че не е както трябва, ще следва санкция, спиране или взимане на парите за финансовия проект", посочи Борисов. Засега обаче сме сред отличниците, допълни той.

Поршета на протест срещу винетките

Премиерът Бойко Борисов защити необходимостта от повишаване на цената на винетките. Причината - уникалната ситуация, в която само у нас не се плаща за движение по магистрали, а в същото време разходите за поддържането им са високи. "Едно и също ли е да чистиш две платна от Нова загора до Сливен или да чистиш 6 от снега и да ги поддържаш?", попита Борисов. И отсече: "Поне там, където създаваш лукс, удобства, се плаща. Затова в самолетите има и ВИП класа, и бизнес класа".
При това увеличението у нас е символично на фона на сравненията с други държави. "В комунистически Китай, който българските социалисти винаги са ми давали за пример, няма нещо, дето да не се плаща. 100 км да се движиш по магистрала, струва 10 лв. Сиреч да отидеш до Бургас и да се върнеш, ти е 80 лв. В същото време за 8 лв. на година повече у нас се прави протест. С поршета на протест! Само да го запалиш, ще изхарчиш 12 лв.!", възмути се Борисов.
Неразбираемо и как на фона на оплакванията от голямото увеличение в София се получават километрични задръствания с по 1 човек в кола. В същото време държавата продължава да дотира Регионалното министерство за поддържане на селските пътища, както и да влага в градския транспорт в столицата.

"Докато бях кмет, най-младият тролей беше колкото мен - сиреч млад и запазен, но минал 40-50 години отдавна. Сега всички тролеи са нови - отоплени, климатизирани. Болшинството трамваи и автобуси са такива", посочи Бойко Борисов.

Проверяват дали Пловдив може да ремонтира МиГ

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на вицепремиера по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев да провери възможностите на пловдивския военен завод "Бенковски" за ремонт на родните МиГ. "Томислав Дончев го пратих до Пловдив да види завода, който е ремонтирал самолети преди. Все пак искам да видя дали нямаме ние тези възможности, защото две теории чух", каза Борисов.

Проверката идва седмица след публикация на "Стандарт" и три дни, след като парламентът ратифицира договора с Полша за ремонт на изтребителите. Гласуването се проведе на фона на заплахите от руския производител "РСК МиГ", че ще си търси правата по съдебен ред, ще спре доставките на резервни части за Полша и поддръжката на родните самолети. "Ремонтирали сме двигатели на такива самолети - общо над 30, за последно през 2006 г.", обясни дни преди гласуването в НС директорът на завода Йордан Николов пред "Стандарт". Тогава това е струвало 556 223 лв. на двигател, като в цената е бил включен и ДДС. За да бъде извършен ремонт у нас, Русия трябва да изпрати документация.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай