Бойко към Европа: Оставяте ни сами

Бойко към Европа: Оставяте ни сами  | StandartNews.com

Оставяте ни сами, обяви премиерът Бойко Борисов по време на петстранната среща в Берлин, чийто домакин бе Ангела Меркел. На нея присъстваха още министър-председателите на Хърватия и Словения, както и канцлерът на Австрия Кристиан Керн. Борисов разкритикува позицията на Керн, че трябва незабавно да бъде прекратено споразумението за бежанците с Анкара. И предупреди, че Турция повече няма да спира никой, ако това се случи. "Липсва солидарност в някои партньори от ЕС", обяви Борисов в Берлин. Той получи подкрепа от колегите си от Хърватия и Словения. Тихомир Орешкович и Мирослав Церар също се страхуват, че бежанският поток може да се увеличи, ако споразумението бъде отхвърлено.

Борисов поиска от Меркел: Солидарност от ЕС и координация с Турция за бежанците

Премиерът се размина в позицията си за Анкара с австрийския канцлер

Воля и решителност от страна на Европейския съюз, както и добра координация с Турция заради бежанската криза. Това поиска в събота премиерът Бойко Борисов на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин. Точно в 12 часа Борисов и колегите му от Австрия Кристиан Керн, Словения - Миро Церар, и Хърватия - Тихомир Орешкович, влязоха в правителствената резиденция - двореца "Мезеберг" в Гранзее, за планирания работен обяд с Меркел. От началото на седмицата германският канцлер провежда редица срещи с евролидери, а фокусът на т.нар. берлински преговори е насочен към мигрантската вълна. Министър-председателят отлетя за Берлин в петък вечер само часове след посещението си в Турция, натоварен с тежък "хабер" за Европа. Край Босфора Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм и с президента Реджеп Тайип Ердоган. В разговорите премиерът си записа подробно позицията на Анкара за споразумението й с ЕС за бежанците и обеща, че ще я разкаже в Берлин. От Истанбул се чу и предупреждението, че "ако от октомври не отпадне визовият режим за турските граждани и ЕС не задейства подписания документ, то Европа ще е изправена пред огромен риск".
"Ще защитавам българската позиция, според която e необходимо общоевропейско решение и проява на истинска солидарност между държавите в Европа за разрешаването на проблема", увери в началото на работния обяд край Берлин министър-председателят ни. И потвърди, че ще запознае колегите си с обсъдените в Турция теми. "Отново ще подчертая, че единствено с воля и решителност от страна на ЕС и добра координация с Турция ще се справим успешно с този проблем (б.р. - бежанската криза)", анонсира още Борисов. И изтъкна, че "застават зад европейското единство и защита на суверените на държавите ни".

"Убеден съм, че разумът ще победи популизма и ще изградим стабилност и сила в региона", заключи на старта премиерът. В хода на разговорите обаче Борисов е сблъскал противоположни позиции с австрийския канцлер Кристиан Керн. Двамата лидери са се разминали в мненията си за това какво трябва да е отношението на ЕС към Турция. Още в четвъртък Керн настоя на среща на европейските социалдемократи в Париж за безкомпромисна политика спрямо южната ни съседка и дори прекратяване на преговорите за членството й в съюза. Преди обяда си с Меркел Керн посочи, че останалите европейски социалдемократи са се отнесли с разбиране към предложението му, но засега го нарекли - "неприложимо". "Австрия не иска провал на отношенията между ЕС и Турция, а реалистична политика", обясни той. И настоя - "Европа да не трябва да си заравя главата в пясъка за наличието на сериозни проблеми със спазването на човешките права и демократичните принципи в Турция". Друго е отношението обаче на премиера ни Борисов. Той е предупредил евролидерите, че турският министър-председател вече предупреди, че ще прекрати задържането на бежанци на своя територия, ако пред октомври не влезе в сила споразумението ЕС - Турция. Това ще се превърне в директна заплаха най-вече за Гърция и България. Борисов не е пропуснал да повтори и мнението си, че някои държави членки в ЕС проявяват пълна липса на солидарност. "България на практика е оставена сама", е посочил неколкократно той. Борисов е обяснил още, че страната ни се стреми да поддържа спокойни дипломатически отношения с Турция, като по този начин осигурява сравнително спокойствие и по границата. "България зависи от доброто партньорство със съседките си", е заявил министър-председателят ни.

Защитаваме много добре европейската граница

България успява по най-добрия начин да защитава европейската граница. Това е уверил в Берлин премиерът Бойко Борисов заместник генералния секретар на фондация "Конрад Аденауер" Герхард Вахлерс. Министър-председателят ни е в германската столица заради т.нар. берлински преговори с домакин канцлера Ангела Меркел. Преди тях обаче Борисов, придружен от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, е успял да посети централата на политическата фондация и да разговаря с Вахлерс. Тримата са обсъдили политическата ситуация у нас, но не са пропуснали и "горещата" тема - бежанската криза. "Отново изразих позицията, че България е в изключително сложна ситуация, в която трябва да пази външната граница на ЕС, и въпреки тежките моменти ние успяваме по най-добрия начин да защитаваме европейската граница", е посочил Борисов. И е уверил, че държи на "добрите ни отношения с нашите съседи и на това всички страни членки на ЕС да бъдат солидарни и заедно да се справят с този проблем". "Радвам се, че се срещнах със заместник генералния секретар, когото познавам още от мандата ми като кмет на София", написа в профила си в социалната мрежа премиерът. Вътрешният министър Румяна Бъчварова и германският й колега Томас де Мезиер се обявиха за търсене на общо решение за справяне с миграционната криза. Двамата обсъдили средата за сигурност на Балканите, миграционната криза, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници и намирането на координиранo общоевропейско решение за справяне с кризата, съобщи пресцентърът на МВР. Министър Бъчварова е представила в Берлин актуалните мерки, предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция. Тя подчертала, че страната ни влага огромен ресурс за гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси. Бъчварова е пояснила, че в отговор на необходимостта от координиран отговор на миграционния поток по външните граници на ЕС България е поискала допълнителна подкрепа от агенция Фронтекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай