Бойко и Миков на кафе днес

Бойко и Миков на кафе днес | StandartNews.com

Борисов вади кафеварката за срещата с БСП

На неделно кафе в Народното събрание сядат днес лидерите на ГЕРБ и БСП. Точно в 9 часа Бойко Борисов и Михаил Миков ще влязат в стаята, която вече е отредена за дясната ръка на председателя на парламента. Кабинетът е точно до официалната "синя" трибуна в кулоарите.

В знак на добрия тон, зададен от консултациите на ГЕРБ с политическите партии, двамата ще пият кафе от професионалната кафеварка на Борисов. Машината бе заключена в една от стаите на ГЕРБ през миналия парламент по заповед на Миков. Но в навечерието на рождения ден на Борисов той отмени забраната си като шеф на 42-ия парламент.

Борисов и Миков ще разговарят на 4 очи точно под известната картина "Стара София", нарисувана през 1946 година. Ден преди старта на 43-ото народно събрание двамата лидери ще обсъдят възможността за съставянето на широка коалиция между ГЕРБ и БСП.

По-лошо от предсрочните избори е нестабилно управление, твърдят хората на Бойко
ГЕРБ поиска патриотите да участват в кабинета
Хората очакваха широка коалиция, но нямаме достатъчно мандати, каза Цецка Цачева

ГЕРБ поиска от Патриотичния фронт да поемат отговорност и да участват пряко в правителството, а не само да заявяват парламентарна подкрепа. "Дълбоко сме благодарни за политическата подкрепа на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна, според нас, е политически кабинет със споделена отговорност. Затова желаем патриотите да участват в правителството", заяви Цецка Цачева пред БНТ. И акцентира, че при създалата се ситуация ГЕРБ все още е далеч от формулата на бъдещия кабинет.

"Докато не всичко е решено, нищо не е решено, а до настоящия момент не бихме могли да кажем, че всичко е договорено. Към този момент политическият кабинет на споделената отговорност не се получава", допълни Цачева.

И припомни, че Реформаторският блок са заявили принципни условия за управление без левицата, а Патриотичният фронт, че няма да участват в изпълнителната власт. През тази седмица съпредседателят на ПФ НФСБ-ВМРО Валери Симеонов посочи, че ГЕРБ и патриотите са пред едно евентуално подписване на програма за стабилно управление. Но от ПФ няма да участват в кабинета. В "Панорама" Цачева припомни, че ГЕРБ и Реформаторският блок нямат проблеми по отношение на политиките, на приоритетите, които едно такова правителство трябва да прилага. "Нека не забравяме, че ДПС заяви подкрепа, но на правителство на малцинството, което да не е коалиционно. Тоест те казват, че не биха подкрепили коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като ние пак сме малцинство", отбеляза Цачева. И заключи: По-лошо от предсрочните избори е нестабилно управление. По думите й, ако не се състави правителство с първия мандат, по-добре да се върви към нови предсрочни избори.

Цачева коментира и очакваната втора среща между ГЕРБ и БСП: "Искам да обърна внимание на очакванията на немалка част от българските граждани за кабинет по модела на Германия, за една широка коалиция ляво-дясно". "За съжаление резултатите от изборите не отредиха достатъчно мандати нито на ГЕРБ, нито на БСП, за да може това да се случи и това, което в европейските страни, в Германия в частност, е широка коалиция, тук няма как чисто аритметически да се случи, защото заедно с тях ние имаме 123 гласа", заяви Цачева.

Търсим консенсус и без коалиция
Цветан Цветанов, зам.-председател на ПП ГЕРБ

Всичко това, което правим през последните седмици, е само с една-единствена цел - да отговорим на очакванията на хората, а те очакват да имат правителство и да не се върви към предсрочни парламентарни избори. Не на всяка цена трябва да има правителство с безбройни компромиси, които са нелогични. Ние полагаме усилия и за това се правят тези консултации с всички парламентарно представени партии, за да може действително да постигнем политически консенсус. Дори ако не говорим за коалиция, да говорим за подкрепяне на политики от определени партии, с които ние няма как да направим коалиционно правителство. Днес трябва действително да превъзмогнем всички тези междуличностни противоречия и да започнем да си говорим по секторни политики, които са важни.

Партията на Лукарски готова за всеки пост

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че държи партията му да има министър в следващото правителство, ако Реформаторският блок реши да го подкрепи. Той обаче отхвърли твърденията, че е подготвян за министър на правосъдието или на спорта. Той заяви, че Реформаторският блок има готовност да поеме всяко министерство. "Нямам особени лични амбиции. Това, на което държа, е СДС да има министър в това правителство, при положение, че ние вземем решение да подкрепим кабинета. Имаме кадър за всяко едно министерство. Колегата Радан Кънев е много подходящ за поста министър на правосъдието при така анонсираната от нас реформа, но не сме го обсъждали", каза Лукарски пред Дарик радио. Той заяви още, че Реформаторският блок и ГЕРБ все още не са обсъждали персонални назначения. "В Реформаторския блок вече има единно мнение, че е нормално ГЕРБ да лансират своя председател Бойко Борисов за премиер", каза още Лукарски.

АБВ "за" съюз Борисов-Миков

Ако лидерите на ГЕРБ и БСП Михаил Миков и Бойко Борисов си стиснат ръцете за коалиция, то АБВ ще подкрепи съюза. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на АБВ Ивайло Калфин. Има два пътя оттук нататък и единият, който е по-добър вариант и се прилага в много европейски страни, е да се сформира коалиция между ГЕРБ и БСП, допълни той. "В това усилие ние бихме участвали да се поеме отговорност в защита и работа по националните интереси. Вярно е, че това е нетрадиционна формула, но е и вярно, че във времена на криза тя се прилага в поне 4-5 европейски държави. Това е добрият вариант, защото той ще даде по-голяма стабилност и по-малко разделяне на отговорностите", посочи заместник-председателят на АБВ. Според него този вариант ще даде по-голяма стабилност и по-малко разделяне на отговорностите. "В това усилие ние бихме участвали в защита и работа по националните интереси", увери Калфин. Вторият вариант, който според него е по-вероятен да се сформира, е десноцентристка коалиция около ГЕРБ, но от АБВ биха имали различия с нея по доста теми. "Това не означава, че ние ще влезем в една безкрайна конфронтация и бих искал да приветствам подхода, който беше избран от ГЕРБ при консултациите с другите партии - да се намери общото помежду ни и да започнем да работим възможно най-бързо", каза още Калфин.

НФСБ и ВМРО решават днес искат ли министри

Политическият съвет на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО решава днес дали да се включи с министри в бъдещото управление на страната. Срещата е насрочена за 12.00 часа, уточниха от ръководството на патриотите. "Снощи научихме, че има промяна в позицията на ГЕРБ, въпреки че преди дни се съгласихме за подписване на програма за отговорно управление. Не мога да кажа дали ще променим позицията си да не участваме с министри, въпреки че имаме решение да не участва с политически лица в правителството", каза пред Дарик радио съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. "Ако има официално позиция на ГЕРБ по този въпрос, ще преразгледаме нашата позиция по време на заседанието на политическия съвет", посочи Симеонов. Той припомни, че по време на цялата кампания от ПФ НФСБ-ВМРО са издигали тезата за правителство от специалисти, което няма да бъде партийно оцветено. "Нямаме претенции за личността на човека, който ще бъде премиер, както и за състава, когато се формира от партия, натоварена с отговорността да състави кабинет", заяви Симеонов. Аргументите ни за неучастие с министри са заради аналогиите с пресметнатите математически коалиции и "да намерим работно място на наш човек", заяви пред "Стандарт" зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. По думите му патриотите не бягат от отговорност като са декларирали парламентарна подкрепа на бъдещия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай