Бойко хока Сергей заради Кристалина

Бойко хока Сергей заради Кристалина | StandartNews.com

Енергетика, екология или бюджет са добрите ресори за нас, каза Генерала

Бойко Борисов нахока Сергей Станишев заради еврокомисаря Кристалина Георгиева.

Късно снощи Съветът на ЕС трябваше да реши дали българската номинация за еврокомисар ще заеме поста на дипломат номер 1 на Европа.

"Сергей Станишев като лидер на ПЕС трябваше да загърби тясно партийните си интереси в България и да подкрепи Кристалина Георгиева", заяви преди заседанието на върха на Европа Борисов. По думите му Георгиева до късно снощи е била фаворит, тъй като е достатъчно добър еврокомисар и е отлично позната в Европа. Но според Борисов "когато една държава не е консолидирана, не може да се очаква, че сред 28 други държави ще постигне успех". "Ние ще продължим да настояваме г-жа Георгиева да поеме вицепрезидентски пост с добър ресор. Под добър ресор аз разбирам екология, енергетика, транспорт, бюджет - тези са темите, по които бихме могли да считаме, че това е добър успех", обясни още лидерът на ГЕРБ в Брюксел, който в петък участва в заседание на Европейската народна партия. Вчера Сергей Станишев не коментира думите на Борисов. Преди седмица обаче той отговори на изпратеното му от Георги Близнашки писмо, в което премиерът търсеше подкрепа за Кристалина. Тогава лидерът на ПЕС обясни, че ако постът външен министър бъде даден на ЕНП, то той ще застане зад кандидатурата на Кристалина.

"Георгиева има шанс да получи престижен пост в Европейската комисия", заяви вчера и служебният премиер Георги Близнашки. По думите му Кристалина е доказан професионалист и това, че е била номинирана повторно, дава страхотен шанс на България. "Дори да не успеем да получим поста на външен министър, който, знаете, че се съпровожда с поста вицепрезидент на Европейската комисия, ние ще имаме шанс тя да поеме много по-отговорен ресор от досегашния. Това е важното, това е голямото, това е значимото. И като българи мисля, че трябва да стоим консолидирани до последния момент зад тази кандидатура", коментира още министър-председателят.

Във връзка с останалите българските кандидатури в световен мащаб, вчера Борисов обясни, че преди време неговото правителство е дало подкрепата си за Ирина Бокова. "Когато преди няколко години трябваше моето правителство да подкрепи, номинира и подпомогне всячески с другите премиери, канцлери и т.н. Бокова за ЮНЕСКО - ние го направихме с чисто сърце и с ясното съзнание, че това е правилната кандидатурата, това беше гордост на всички", каза Борисов. А след това допълни, че при бъдещо управление на ГЕРБ партията му отново ще застане зад кандидатурата на Ирина Бокова за ООН. "Това е интерес на нацията, не е интерес на Бойко или на ГЕРБ, или на който и да било", аргументира се Борисов.

Малко по-късно лидерът на ГЕРБ обяви, че не смята Русия за заплаха. "Считам, че тази страна не е заплаха за България. Руските пазари са изключително важни за нашата икономика, за нашето селско стопанство", каза Борисов. Лидерът на партията се противопостави и на приемането на "Визия 20-20", предложена от военния служебен министър Велизар Шаламанов.

"Аз винаги съм казвал и съветвам служебното правителство да се ограничи върху провеждането на предсрочните избори и да остави на тези политически партии, които народът изпрати в парламента, да взимат решения за стратегията 2020 година. Освен това не мога да коментирам този доклад, защото, докато го прочета, той беше свален", каза лидерът на ГЕРБ. И обясни за пореден път, че ако има санкции за Русия, трябва да има и компенсации. "Ако няма санкции, ако санкциите са такива, че да удрят само отделни държави, защото аз не съм чул "Северен поток" да бъде спрян, не съм чул френските компании "Газ дьо Франс", "Електрисити дьо Франс", "Арева" и всички останали да са спрели да работят с Русия. С една дума, ние държим да има еднакъв аршин и ако има санкции, те да бъдат действително толкова строги, ясни и разпределени, че те да изиграят своята роля. Към момента се вижда, че така, на час по лъжичка санкции, не вършат необходимата работа. Мине-не мине седмица-две, и пак се съберат да искат нови санкции", описа ситуацията Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай