Бойко: Готов съм да се жертвам за премиер

Бойко: Готов съм да се жертвам за премиер | StandartNews.com

София. "Готов съм да се жертвам за премиер. Готов съм да жертвам и мене, и партията". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за "Стандарт".

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

- Г-н Борисов, готов ли сте да станете служебен премиер?

- Мога да се съглася. Но трябва да има дългосрочен поглед за стабилизация на държавата. Трябва веднага да се започнат преговори с МВФ. Не трябва да се говори за един - два месеца. Държавата е съборена и трябва да се изправя. Трябва да се гледа напред, когато се правят промените. Затова казвам - готов съм да се жертвам. Това е точната дума. И мене, и партията да жертвам в името на спасението на държавата.

- МВФ ли е едниственият шанс в дадената ситуация за изход от кризата?

- Убеден съм, че това е единственият шанс и следващият бюджет трябва да се прави от фонда. За съжаление се сбъднаха най-черните ми предсказания. Когато Орешарски или Чобанов казват за нещо, че е стабилно, значи не е. И затова аз ги помолих да ги сменят спешно. Следващите 2-3 дни са изключително важни, най-вече заради международните инвеститори.

- Кой предложи датата 5 октомври за предсрочни избори?

- Аз я предложих, защото видях политически консенсус за това. Иначе най-изгодното за ГЕРБ е да им хвърлим вината и въобще да не се месим в тези консултации, пък да правят, каквото искат. Това би било изгодно за партиите, но за държавата е фатално. Затова им казах, че съм готов да обсъждаме всякакви сценарии при президента, за да се стабилизира държавата и да може да се вземе заем.

Днес парламентарно представените партии се договориха на 5 октомври да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Президентът Рсен Плевнелиев обяви по-късно, че тази неделя ще свика консултации с парламентарните сили и партиите, които имат представители в Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай