Бойко готов да управлява и без патриотите

Бойко готов да управлява и без патриотите | StandartNews.com

Ще работя и в кабинет на малцинството, каза премиерът

София. Бойко Борисов е готов да ръководи и кабинет на малцинството, ако "Патриотичният фронт" оттегли подкрепата си. "Поел съм ангажимент да работя дори в правителство на малцинството в името на държавата и хората. Всеки човек или партия има право да ревизира и да прави това, което счита за добре за себе си", заяви премиерът в отговор на въпрос, свързан с поведението на ПФ. Министър-председателят посъветва всички негови колеги от останалите партии да бъдат "по-тихи и по-мълчаливи" и да се опитат да запазят стабилността в държавата. И ги поздрави, че благодарение на наличието на кабинет и парламент ЕК одобри първата ни програма за следващия програмен период.

"Аз търся единствено консенсус, разбирателство, спокойствие, стабилност в държавата, за да дойдат инвестициите, да ни отпушат фондовете, да влязат пари пък след това може и да си отиваме. Това е единственото, което ме интересува, това е единственото, което правя", заключи Борисов.

По отношение на казуса със зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов той помоли "реформаторите и патриотите да бъдат така любезни да се разберат дали са имали против Корман Исмаилов и въобще партията, когато са си говорили, когато дойдоха да ни предложат сътрудничество". Министър-председателят бе на първия парламентарен контрол от втория му мандат. На него Борисов показа нов подход към хапливите въпроси на опозицията. "Сащисани сме от едно от първите ви управленски решения - за назначаването на Божидар Лукарски за министър на икономиката, който знаел за икономиката от тъща си", скочи "червеното острие" Мая Манолова. И отправи критики и към зам.-министрите. "Мога да ви отговоря по един начин, но съм дал дума пред себе си - затова ще ви отговоря по новому", започна Борисов. И заяви: "Съгласно член 19, алинея 5 за заместници могат да се назначават български граждани с професионален опит. Назначенията са политически и трябва да задават посоката на развиване на министерството. Министрите са политически лица, доверяваме се на Реформаторския блок", заключи той.

Междувременно стана ясно, че премиерът свиква извънредно заседание на Министерски съвет в понеделник. На него министрите ще разгледат проекта за бюджет за следващата година. Друга точка е състоянието на язовирите и речните корита у нас. Това стана ясно, след като Корнелия Нинова от БСП изнесе данни, които е събрала от ресорните министерства и агенции. Според тях 268 язовира в България са с неизяснена собственост. "Това означава, че 268 бомби цъкат на територията на страната", каза Нинова. От проверени 655 водоема пък 77 са в пред аварийно състояние, посочи тя. Борисов отказа да прочете предварително подготвения си отговор и заяви, че за този проблем не трябва да има партийно различие. Той покани Нинова на извънредното заседание на кабинета. "Всички носят вина, но и да не носят, съдбата няма да ни подмине и в следващ период", каза той.

Разговори без резултат между Блока и Фронта

Поредни разговори без резултат между Реформаторския блок и "Патриотичния фронт" се проведоха в Народното събрание. "Става дума за сериозен, труден, ценностен конфликт", коментира Радан Кънев. От своя страна Найден Зеленогорски поясни, че за Реформаторския блок подкрепата на кабинета от страна на "Патриотичния фронт" е ключова. "Още от самото начало ние ясно казахме, че ще участваме в мнозинство, при положение, че получаваме подкрепата на Фронта. Търсим общо решение, което да ни води", каза той. "В момента има всички шансове за запазване на мнозинството, но процесът е много труден", заключи и Кънев. Валери Симеонов повтори, че решението ще бъде взето на коалиционен съвет през следващата седмица.

Пенев: Обвиненията на Симеонов са фарс

"Няма да се оправдавам за обвинения, които звучат като фарс", отсече пред БНР областният управител на София-град Веселин Пенев. Той предизвика недоволството на "Патриотичния фронт" заради членството си в партията на Корман Исмаилов НПСД. "Тази спирала на говорене на ръководителите на "Патриотичния фронт" няма да ги доведе до никакъв успешен край. Със свито сърце говоря по темата, защото знам, че това са поредните фойерверки, които касаят техния политическия имидж през теми, които нямат нищо общо с дневния ред на българското общество", коментира той. Според него, ако Валери Симеонов е имал данни за подобни неща, е трябвало да отнесе фактите към съответните компетентни органи.

ГЕРБ: Не разчитаме на патерици

ГЕРБ няма нищо общо с ДПС и изключените двама депутати, заяви зам.-председателят на парламентарната група Красимир Велчев. Изказването му бе по повод изявление на евродепутата Николай Бареков, който допусна, че двамата ще "гласуват по собствена съвест, а не защото някой им е предложил срамна сделка". "Поредните манипулации и лъжи на един политик, който за съжаление представя България и в ЕП", избухна Велчев. И поиска Бареков да "понесе отговорност за костинбродската афера и сегашните си лъжи". "Не разчитаме на патерици, разчитаме на нашите 84 депутати и на коалицията, в която сме", заключи и Цвета Караянчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай