Бойко: ГЕРБ ще иска касиране на изборите

Новият вот след месец - месец и половина, препоръча Борисов след пет дни мълчание

Бойко: ГЕРБ ще иска касиране на изборите | StandartNews.com

София. "За първи път политическа партия да е отново победител на парламентарни избори. Това е истинската оценка на народа за ПП ГЕРБ", заяви лидерът Бойко Борисов. Той проговори след пет дни мълчание след провеждането на извънредни парламентарни избори на 12 май, за да поиска касирането им.

"ГЕРБ днес или утре ще поиска касиране на изборите заради нарушения в деня за размисъл", заяви Борисов. "Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. На тях хората могат да си направят извода, че ако пак сме четири партии, ще бъде много лошо", каза още той.

"Това беше много важно, защото първото място на ГЕРБ е истинската оценка за нашата работа през тези 4 години. Както и да гледам резултатите, 97 е повече от 84 и то - много повече", каза Борисов. Той подчерта, че очаква Конституционният съд да се произнесе по-бързо, защото "колкото по-бързо, толкова по-добре".

"Аз нито съм разговарял, нито съм се чул с някой политически лидер. За нас е нормално да поздравиш победителя на изборите", заяви Борисов и подчерта, че вместо това лидерите на другите партии тичали по телевизиите и се обявявали за морални победители" , добави. Борисов направи разчет какво възрастови групи са гласували за ГЕРБ и БСП, като подчерта, че за неговата партия са гласували предимно млади хора.

Борисов посочи, че е невъзможно програмно правителство, защото "БСП казват, че ще се строи "Белене", ДПС не иска, Атака е "за". По важните теми партиите БСП и ДПС и Атака са на различно мнение; единственото, което виждам, че могат да направят, е да се вземе голям заем, който за година - година и половина да изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България", каза Борисов.

"Ще си пуснем жалбата за касиране на изборите. Следват въпроси. Първият е ще се явим ли в парламента? България е парламентарна република, така че, когато президентът определи дата за явяване в парламента, така че той да се конструира, се надявам, че Конституционният съд също да се произнесе колкото може по-бързо", посочи партийният лидер.

"Борисов посочи, че веднага след като се закълнат в 42-ия парламент депутатите, "Цветан Цветанов ще си подаде искане за отказване от имунитета. След това ГЕРБ ще съставят експертен кабинет", посочи Борисов. Той обаче поясни още, че  заради избирателите на ГЕРБ, за да не бъде упрекван ще вземе мандата, ще направи кабинет и след това ще очаква касирането на изборите. Той подчерта, че в експертния кабинет, който ще предложи, няма да включи втория човек в партията - Цветан Цветанов. Като мотив посочи, че не иска да дразни хората.

Според Цветанов цялата кампания е минала в опити за компрометиране на ГЕРБ. "Никога няма да се възползвам от имунитета си и в момента, в който приключи кампанията, в момента в който се закълна като депутат от МИР Благоевград, аз ще внеса искане за сваляне на моя имунитет, за да няма спекулации", заяви Цветанов и подчерта, че това е обещал и на лидера на партията.

В отговор на въпрос дали ще се откаже и той от имунитета са както Цветанов, Борисов каза, че няма за какво. Той подчерта, че не знае да е забъркан в скандала със СРС-тата." Незаконни неща не коментирам никога", каза лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на въпроси за разпространения запис с Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов

На въпрос дали е готов на компромис и да седне на масата на преговорите с БСП за съставяне на кабинет, отговорът на Борисов бе: "те преминаха всички граници".

Аз се надявам че и вашата професия и заплатите ви зависят от събитията, така, че нека да изчакаме събитията. Ние сме спечелили изборите и искаме касиране.

"Аз от всички премиери досега съм бил най-добрият експерт", посочи Борисов в отговор на въпрос дали като политик, или като експерт ще оглави кабинета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай