Бойко Борисов: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не оцениш успеха на срещата в София!

Бойко Борисов: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не оцениш успеха на срещата в София! | StandartNews.com

Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всичко е ясно. Давоският форум даде практически живот на много от проектите, които вчера следобед стартираха и започнаха да се организират и правят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод на изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова в сутрешен телевизионен блок. Тя отбеляза: "Положителното е, че имаше среща, че се събраха лидерите, но конкретни резултати няма."

Министър-председателят коментира думите на лидера на опозицията при откриването на Виенския икономически форум, на който домакин е София. Целта на проявата е да хвърли мост между българското и последващото - австрийско председателство.

Турция и Русия са важни за Балканите. Те имат своето влияние в региона. Не трябва да има конфликти, а да се градят мостове за приятелство с двете държави, подчерта в словото си Бойко Борисов.

"Ние имаме една хубава поговорка – "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних колко трудно наложихме тази тема Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат икономиката на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите лидери си тръгнаха с по-различни мнения. Те дойдоха много предубедени. Радвам се – ето Зоран Заев летя до Скопие, посрещна Тереза Мей, после дойде пак. Вучич си отиде, Ана дойде. Как не ви снимах – Еди Рама, стар ми е телефонът, но такава дискусия водеха с президента Макрон и Марк Рюте", разказа Борисов конкретиката от срещата на върха ЕС - Западни Балкани. В София се събраха лидерите на 28-е държави от Съюза и 6-те страни - кандидатки от Западните Балкани.

"Нали не се съмнявате, че случайно Макрон, Меркел и Мей вървят заедно по моста в София? Нали не смятате, че това е случайно? Ние същото сега показваме. Исторически можем да сме различни, но едно е ясно – мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Като дойдоха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше много приятно. Ето, от Зоран Заев и Алексис Ципрас имаме новина от вчера – ще се разберат за името. Срещата между Тамчи и Вучич беше историческа - подадоха си ръце, говориха", сподели надеждите си премиерът.

"Имаме да достроиме лотове, Балканите стават различно място, сигурен съм. Надявам се, че Ана и другите ще поемат, защото колкото по-чести са тези форуми, толкова по-бързо ще се вдигне икономическия растеж. За всички нас е срамно да имаме заедно шестте по-малко БВП от Словакия. И те се разделиха с Чехия, но не се избиха. Трябва да си научим урока, мирът и толерантността да ни водят. От няколко години и ние не знаехме какво е метро, видяхме какво е да има климатик в рейса и в трамвая. Прекрасно място за туризъм и бизнес са Балканите. Мария Габриел свърши прекрасна работа. Догодина роумингът ще е 70 евроцента, сега е 13-14 евро. Това е новата връзка толкова важна, колкото и магистралата", изтъкна Борисов.

"Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, защото ако заедно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само заедно могат да ни приемат", повтори Борисов. И изброи и транспортните коридори, които ще свържат региона.

В края на изказването си премиерът Бойко Борисов напомни, че в София предстоят и други важни световни форуми и то съвсем скоро. В началото на юли в столицата се провежда форум по инициативата "16 плюс 1", която обединява Китай и 16 централно и източноевропейски държави. На него идва министър-председателят на най-многолюдната държава в света Ли Къцян.

По този повод Борисов каза: "Китайският премиер ще е 4 дни в България в края на юли, форматът 17+1, защото и Ципрас се присъедини."

"Става въпрос, че имаме един-два месеца да се подготвим за следващата голяма среща. Подобна иска и престолонаследникът на Саудитска Арабия. Така, както ми се подиграваха, защото в България имаме този навик, темата Западни Балкани така се вдигна, че сега всички големи геостратегически партньори искат да участват в тази среща и нека се подиграват пак", завърши приветственото си слово Бойко Борисов.

Vienna Economic Forum (VEF – Виенски Икономически Форум) е учреден през април 2004 година във Виена като българска инициатива със стремежа да се насърчава регионалното икономическо сътрудничество между държавите- членки на форума, включени в региона от Адриатическо до Черно море. С организирането на Vienna Economic Forum- Soa Talks 2018 под мотото „Политиката среща икономиката" се цели в рамките на „Софийски разговори 2018" да се улесни директната обмяна на мнения между демократично избраните лидери на държавите от Западните Балкани и ръководни представители на регионалната и международната икономика.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай