Бойко Борисов се срещна с премиера на Кабо Верде

Бойко Борисов се срещна с премиера на Кабо Верде | StandartNews.com

Имаме много сериозни намерения за инвестиции в Кабо Верде в сферата на бизнеса, особено на туризма. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с премиера на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея е Силва.

„И в момента има студенти от Кабо Верде, надяваме се повече студенти да завършват висшето си образование в България", посочи той.

„Кабо Верде има много близки отношения с ЕС и ЕНП. Тя е истинска демократична страна в тази част на света", обясни Бойко Борисов.

„Страната е пример как би могло в един момент да се спре с непрекъснатите помощи за Африка, а в същото време миграционният поток оттам, особено през Либия-Италия, придобива огромни размери", подчерта той.

„С подобна политика може хората от Африка, с наша помощ и инвестиции в образование и икономика, да се задържат на своя континент. Това са над 300 млн. души, които „чукат на вратата ни", ако не се вземат мерки", заяви Бойко Борисов.

„Надявам се в следващите месеци и години да работим активно в тази посока", каза още той.

Подчертавам интереса ни от задълбочено сътрудничество с България в сферата на образованието. Има студенти от Кабо Верде, които учат в Медицинския университет в София, каза от своя страна премиерът на Кабо Верде Жузе Юлисеш де Пина Корея.

„Това е човешкият капитал, който е най ценният за развитието на страната ни", заяви той. „Споделяме вашата визия за Африка. Страната ни е малка и разбираме, че развитието се постига, когато се използват максимално добре всички ресурси-гражданското общество, образованието, качеството на живот и свободата на гражданите, както и възможността те да участват в процеса на развитието на собствената си страна", изтъкна премиерът на Кабо Верде.

„Ако тази гледна точка бъде възприета от ЕС, а Кабо Верде се възприеме като пример за демократична държава, от каквото Африка се нуждае, страната ни би могла да развие добри икономически и финансови отношения, за все по добри условия за щастлив живот на африканските граждани", каза още той.

Бихме искали да работим в посока на привличане на повече инвестиции от България. Заинтересовани и отворени сме да приемем български инвеститори в различни сфери, особено в сферата на туризма, каза още той.

„Туризмът представлява 25% от БВП на Кабо Верде, имаме годишно нарастване с около 20%", изтъкна той. „Кабо Верде се приготвя да функционира като трамплин за европейските страни към Африканския континент, за европейски бизнес инвестиции", заяви премиерът. „Предлагаме стабилност, доверие и предвидимост, така че е много нисък рискът за хората, които решат да инвестират в страната ни", обясни той. „Инвеститорите не биха били неприятно изненадани и не би трябвало да се страхуват за инвестициите си", коментира премиерът на Кабо Верде. „Подчертаваме този свой интерес, защото други европейски държави вече инвестират в Кабо Верде и постигат печалба", заяви премиерът на Кабо Верде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай