Бойко Борисов: Не подавам оставка, Бокова прояви нахалство

Бойко Борисов: Не подавам оставка, Бокова прояви нахалство | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли призивите да подаде оставка заради слабото представяне на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН. Той дори изрази удовлетворение, че само от едно изслушване тя е получила подкрепа.

"За какво да подавам оставка – за това, че не мога да осигуря още 5 години на една комунистическа фамилия ли", заяви Борисов.

По думите му подаване на оставка ще се отрази негативно върху всички усилия на България за справяне с мигрантската криза.

По-рано днес от БСП поискаха оставката на Борисов заради провала на българската кандидатура за генерален секретар на ООН. От АБВ също заявиха, че е достойното Кристалина Георгиева да бъде оттеглена от поста си в ЕК незабавно. От партията на Първанов поискаха оставка за премиера Борисов и на външния министър Митов.

"Няма логика в искането за оставка, всички премиери извън Португалия би трябвало да подадат оставка. Оставка трябваше да искаме на Орешарски, но той вече я подаде. Затова, че ни я предложи (Ирина Бокова - бел ред) преди две години. Тя прояви нахалство и не се отказа и отиде да блокира госпожа Георгиева". Така премиерът Бойко Борисов отговори на БСП и АБВ, които от сутринта искат оставката му. На граничния пункт "Капитан Андреево" Борисов даде брифинг за откриването на новата агенция на Европейския съюз "Европейска гранична и брегова охрана".

Според премиера номинирането на Кристалина Георгиева "в последния момент не е гаф". "Имахме увереността на много държави, че ще я подкрепят", каза още Борисов. По думуте му за Гутериш е имало договорка между големите държави.

Според официалната информация на вота в сряда Ирина Бокова получи по 7 гласа "за" и "против" и 1 "въздържал се". Резултатът на Кристалина Георгиева бе пет гласа "за", 8 "против", сред които 2 постоянни членки и 2 "въздържал се".

На журналистически въпрос дали се срамува от резултата от избора за ООН, Борисов заяви: "От какво да срамувам, че на една комунистическа фамилия, не съм осигурил следващите пет години, ли?". И на свой ред попита: "20 години кой е виждал Бокова в България?"

Единственото, за което премиерът съжалява, е че "принципите вече не съществували". И даде пример, че не била спазена уговорка за нов генерален секретар на ООН "да бъде избрана жена от Югоизточна Европа".

От думите на Борисов се разбра, че друга жена в тази част на Европа е нямала шанс, затова са пробвали с втората диктатура на Кристалина Георгиева. "Както мъжът й (на Бокова) въпреки всичките опити за оставка не се оттегли от Европейската банка за развитие", направи сравнение Борисов за отказа на първия кандидат да се откаже от надпреварата. "Малко да се смирят", призова премиерът.

До номинацията на Георгиева се е стигнало след информация до българското правителство от партньори, че Бокова ще има червени картони. В крайна сметка и Бокова, и Георгиева са били изправени пред заплахата да получат вето. Това Борисов обясни с противопоставянето между Русия и САЩ, "което тази седмица беше страшно."

Ирина Бокова блокира кандидатурата на Кристалина Георгиева с оставането си в надпреварата за генерален секретар на ООН. Това каза още  премиерът Бойко Борисов пред журналисти след пресконференция, свързана със старта на новата агенция на ЕС „Европейска гранична и брегова охрана" на ГКПП „Капитан Андреево"

 Борисов подчерта, че България не е била с двама играчи в надпреварата, тъй като българското правителство оттегли подкрепата си за Бокова и имаше един представител – Кристалина Георгиева. „От името на кой се състезаваше Ирина Бокова? Така блокира кандидатурата", заяви той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай