Бойко: Благодарете ни, запазихме стабилността

Бойко: Благодарете ни, запазихме стабилността | StandartNews.com

София. Обмисляме, ако разчетите ни позволяват, в края на мандата да бъде намален ДДС. Трябва да ни благодарите, че запазихме стабилността на България, за да не последва съдбата на останалите европейски държави. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

В отговор депутатът от Коалиция за България Антон Кутев предположи, че трябва най-вероятно да му благодари заради изплащането на борчовете на държавата. “Напомням ви, че по времето на нашето управление държавният дълг намаля с 6 млрд. лв., а при правителството на ГЕРБ дългът се увеличи с над 2 млрд. Четири млрд. лв. от резерва бяха изхарчени от вас”, каза той.

“Това не са вашите борчове, това са нашите пари”, не спираше социалистът. Премиерът обаче репликира Кутев, че кабинетът плаща пенсиите. “Ние платихме повишението на пенсиите, кабинетът на Сергей Станишев изплати с над 10 млрд. лв. повече”, отговори Кутев и се обърна към Борисов: “При вас повишението е кръгла нула”.
 
Според червения депутат всеки ден умират 10 пенсионери, защото не могат да си платят лекарствата. Изказването му принуди вицепремиера Симеон Дянков да вземе думата и да съобщи, че за 2011 г. текущата сметка е с положително салдо и за първи път от 2006 г. износът ни е по-висок от вноса.

“Фискалният резерв в нетна стойност е по-голям, отколкото беше през юли 2011 г. Вие не платихте 4 млрд. лв. дългове, оставихте ни ние да ги плащаме. Днес фискалният резерв е по-голям, отколкото вие ни го оставихте”, отсече Дянков.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай