Бойко: 145 млн. е излишъкът до март

Бойко: 145 млн. е излишъкът до март | StandartNews.com

Най-големият проблем на бизнеса е съдебната система

145 млн. лв. е излишъкът в бюджета само до март месец. Това се случва за първи път от 2008 г. насам. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на общото събрание на ГЕРБ-Предприемачи в зала 6 на НДК днес. 

"Но не се гласете да ги похарчите. Надявам се да минем милиард и 200-300 милиона до края на годината", заяви още лидерът на ГЕРБ. 

Пред бизнесмените той очерта основните проблеми в средата у нас. На първо място за бизнеса е проблемът със съдебната система, на второ място той сложи сивата икономика. 

Борисов предупреди хората от ГЕРБ да внимават и да не се подвеждат по популизма на червената депутатка Мая Манолова във връзка с промените за частните съдия-изпълнители, които тя лансира преди дни в парламента. "Това е най-лесният начин да се върнат мутренските времена. Така че внимавайте. Има добри правила, нека се запазят", заяви премиерът. 

Борисов каза още, че държавата ще се постарае да свали дефицита до 2,8% от БВП. 

По думите на премиера проектът за газопровод "Южен поток" щял да стане.

"Неговият малшанс беше, че попадна на кабинета на Орешарски, на тези лакомници, които решиха по един брутален начин да излъжат и руснаците, и европейците. И едните, и другите не са лесни за лъгане", каза още министър-председателят.

Той коментира още, че целта на враговете на ГЕРБ била партията да я няма. По думите му се били опитали да ги "сложат на дръвника".

Борисов отново каза, че ГЕРБ може да излъчи жена президент и тъй като все начело на структурите на партията заставали жени, трябвало да има възможност за смяна на пола. "За да имаме и ние някакъв шанс", изтъкна Борисов. Той поясни, че всичко това е казал, за да има какво да се пише една седмица, да го анализират някакви интелектуалци.

Междувременно премиерът отново се похвали с приходите в бюджета. "Над 820 млн. лева за тези три месеца са приходите в държавата. Надявам се към края на годината да минем 1 млрд. 200-300 млн. лева приходи", заяви той.

Министър-председателят подчерта, че няма сфера от живота, в която да не се работи. "Сега съм ги разделил на бригади от данъчни, прокурори и какво ли не на тема захар, цигари и т.н. С 30% вече се вдигна през тези месеци консумацията на бира. Огромни пари започнаха да излизат на светло от всяка една сфера", посочи Борисов.

Премиерът коментира и въпроса с назначаването на служебни синдици в КТБ. „В момента в парламента депутатите се отнасят доста популистки и са на път да объркат банковата система", коментира той. „Представете си, ако нюхът ми не беше дошъл да вкарам този специален закон за КТБ и още нямаме синдик. Има, благодарение на закона, но решение на съда няма", каза още премиерът.

И заръча на хората си да не се подвеждат по Румъния заради вкараните политици в затвора. "Трябва да гледаме Германия и държави, където наистина има върховенство на закона", обясни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай