Бой над БСП изстреля Цачева в политиката

Бой над БСП изстреля Цачева в политиката | StandartNews.com

Цецка Цачева вижда себе си в стихотворение на Маргарита Петкова

"Като дива къпина съм – ни хубост у мен, ни сладост.

Стипчива съм, но мога да утоля някому глада и жаждата.
Крехки са ми уж корените, а за скалата здраво се вкопчват.
Не мога да вирея върху изискана паркетна почва.
Стигат ми ласката на дъжда и на слънцето топлината.
(а по душата ми – следи от зъбите на вятъра)
Като дива къпина съм – предупреждавам.
Когато нехайно посягат към мене – умея до кръв да ранявам.
Внимавай! Да не се закачиш, както случайно си свърнал – няма отърване!"

Това е стих от любимата стихосбирка на Цецка Цачева "Дива къпина" на Маргарита Петкова. В едно от интервютата си като парламентарна шефка тя казва, че имала усещането, че стихотворението е писано за нея. Съпругът й архитект Румен Данговски пък споделя, че "ако трябва с една дума да се опише каква е жена му, когато е ядосана, тази дума е "пожар". Хубаво обаче било, че не била злопаметна и бързо й минавало. За Цачева колегите й казват, че в парламента се владее перфектно. И депутати с по няколко мандата зад гърба си, не успяха да я извадят извън релси. Трудно е да се повярва, че зад желязната непроницаема външност на парламентарната шефка, стои

шарен по душа човек, жизнерадостна и свободолюбива

Така самата тя описва себе си чрез любимата си картина "Петел" на плевенския художник Юри Буков, подарък от шефа на болницата в Плевен доц. д-р Димитър Стойков. Нейни познати, с които са били компания поне веднъж, я описват като "душата на купона". Всъщност това се вижда добре и на изтеклия в нета запис от празненство на активисти на ГЕРБ след победата през 2009 г. На него Цачева се опитва да организира и дирижира няколко маси със съпартийци в хорова импровизация с късия текст "Цъфнал ГЕРБ". След появата на клипа тогава в пленарната зала Цачева отговори на подвиквания по този повод в залата: "Веселбата е най-доброто лечение за духа и за тялото, колеги." Със същата жизнерадост Цачева споделя, че е привърженика на по-романтичните тоалети, с много цвят в тях. Въпреки деловия елегантен стил обаче тя разчупва малко тона на сивото и черното, които са задължителни в гардероба на жена, заемаща такъв висок държавнически пост. Цачева предпочита деловата прическа, подстригването "на черта". Парламентарната шефка обича да пътува из страната.

Любимата й дестинация е Троянският манастир, може би защото там се е венчала

Приема фамилията на съпруга си Данговска като втора, с тире, защото вече е изградила име като юрист - Цачева.
След като завършва право в Софийския университет „Св. Климент Охридски", тя работи като юрисконсулт в Окръжния народен съвет в Плевен, където по-късно става началник на правния отдел. "Около моята личност няма нищо интересно. Била съм член на БКП до 1989 г., но не се срамувам от този факт, защото тогава БКП беше държавата. Работила съм чисто експертно", обяснява тя. И не скрива разочарованията си от годините след Десети ноември. "Посрещнах промяната с големи очаквания и надежди, но времето на така наречената "синя идея" не даде на нас, обикновените хора, очакванията, които имахме, обаче никога не съм била член на СДС", споделя още Цачева. Работи от 1992 г. като адвокат в плевенската колегия. До такава степен обичала професията си, че с новородения си син Румен-младши излезли от родилното в събота, а във вторник младата майка била в съдебната зала. Кърмела бебето между заседанията по делата. За помощ разчитала на двете баби и на таткото. "Веднъж госпожите в яслата се разсмяха, като ме видяха на един 8 март. Казаха: "А, че Румката имал и мама", спомня си юристката. В края на 90-те години става юристконсулт на община Плевен.
Политическата кариера на Цецка Цачева започва със създаването на партия ГЕРБ от Бойко Борисов. На изборите през 2007 г. юристката вече е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ. Финишира трета в надпреварата, но пък става общински съветник. Две години по-късно на изборите печели убедително мажоритарния вот пред кандидата на левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков. Лидерът на ГЕРБ тогава Бойко Борисов я номинира за председател на 41-вото Народно събрание с мотива, че е спечелила убедителна изборна победа в Плевенско и че самият той работи по-лесно с жени. На 14 юли 2009 година Цачева става първата дама председател на Народното събрание. И остава на поста си цели четири години. За да я изберат отново, но година по-късно. По време на общото събрание на "Жени - ГЕРБ" през януари 2015 премиерът намекна, че бъдещият държавен глава може да е жена. След като през юни тази година се разбра, че името й е сред петте обсъждани в ГЕРБ и тествани в социологическо проучване варианти за евентуални претенденти за "Дондуков" 2, Цачева отрече да е кандидат за президент. Само че съдбата реши друго. Дали е желала да стане "майка на нацията", както я определи премиерът Бойко Борисов или не, факт е, че тя се оказа най-достойната кандидатура на
ГЕРБ. Покрай очакването, че Цачева ще спечели изборите, нарасна и любопитството кой ще бъде първият кавалер на републиката.
Румен Данговски е завършил архитектура в Братислава. Работил е в проектантска организация в Плевен. По-късно е бил главен архитект на Никопол, Долна Митрополия, а впоследствие минава на свободна практика.
Проектирал е църква в родното село Драгана. Данговски наблюдава и строителството на ритуалната 4-метрова чешма, която се появи в Плевен за вековния юбилей на земеделското движение през 1999 г. В едно интервю Цачева го описва като коректен и търпелив човек. Всяка сутрин тя става в 6 часа и

прави кафе без захар за себе си и за своя съпруг

Според запознати дори и като президент Цецка няма да промени традицията. Иначе семейството обожава да пътува из България, когато има време. Има установен маршрут от години. "Седмица на Пампорово за ски през зимата, а лятото – няколко дни на море и после на планина. Боровец и Пампорово са ни любими курорти, а сме обиколили и цялото Черноморие", изрежда Цачева.
Двамата със съпруга си споделят и книгите си. "Взимам си томчетата на Коелю и Кастанеда от шкафчето му, а самата аз чета поезия.", откровеничи Цачева. Картините са другата й слабост, препочита платна на семейни приятели художници от Плевен. В дома й преобладават творби на Юри Буков, Педро, Огнян Кузманов, Любен Ангелов.
Безспорно голямата гордост на Цачева е синът й Румен. Той завършва с отличие Софийската математическа гимназия и е победител в множество световни състезания и конкурси.
През 2013 г. печели второ място в категорията "Математически науки", придружено от парична награда от 1500 долара, на състезанието Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair). Това е най-голямата световна надпревара за ученици, които представят изследователски проекти в областта на природо-математическите науки и инженерството. Наградата включва и именуване на астероид на негово име. Преди две години синовете на Цецка Цачева и политическия й опонент Корнелия Нинова спечелиха престижни олимпиади по математика в САЩ. Двамата са близки приятели. Благодарение на постиженията си Румен е приет в Масачузетския технологичен университет. Освен с научните си постижения, той е шампион е по таекуондо и е майстор на ските. Интересна подробност е сходството в преражданията на настоящия президент Росен Плевнелиев и кандидатът за поста му Цецка Цачева. Преди пет години новоизбраният държавен глава заяви, че според създаден от него компютърен софтуер в предишния си живот е бил
ирландска пастирка. В едно интервю и Цачева споделя, че като момиче се увличала от идеите за прераждане. "Тогава моя позната изчисли, че в предишен живот съм била мъж – ирландец, водач, и съм препускала на кон по крайбрежието на океана. Ако това е вярно, сега си плащам за тоя живот на воля", шегува се Цачева.
Близките й я определят като силно вярващ човек. Според нейно признание, когато й е тежко на душата, обикновено пали свещ на малкия иконостас в дома си, пред иконата на Света Богородица от Рилския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай