Ботев пак се чуди дали морето е до колене

Ботев пак се чуди дали морето е до колене | StandartNews.com

Че умее да се справя с трудни задачи, зам.-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев е доказал още като малък. Любимото занимание на варненските хлапета през лятото, естествено, било да си докажат, че морето им е до колене. Преди десетилетия плажната ивица била чиста и без тълпи от хора, а рибите във водата били толкова доверчиви, че момчетата ги ловели с голи ръцe. И до днес отмаря с въдица в ръка и приятна компания край Резово. Най-голямото му постижение е 94 риби за ден. А един от най-приятните му юношески спомени е как баща му хванал огромна пъстърва в планински вир.

Че е наследил този талант и че без стръв и въдица може да се улови голяма риба и в туризма, Ботев успешно доказва през последната година и като шеф на родния туризъм. Той бе преназначен на поста и от новия кабинет, след като представители на бранша се обявиха в негова подкрепа. Докато беше зам.-министър при предишния кабинет, страната ни успя да изготви цялостна стратегия за развитие на туристическия сектор, в която има подробни анализи на настоящото състояние на бранша и стъпките, които да гарантират ръст на отрасъла.

Като любител на историята Ботев е категоричен, че културното ни наследство е този златен ключ, който може да ни открехне вратите към челните места на световния туризъм. Той успя да привлече за идеята и генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, който през май посети страната ни. Според Ботев е крайно време да избягаме от модела, наложен за туризма ни през последните десетилетия и освен на море и планина да заложим и на културни атракции, спа, винен и селски туризъм. В Австрия японци си плащат, за да обработват лозята, а след това дават солидни суми за бутилка вино. Според Ботев това има потенциал да се случи и у нас.

Самият той се запалил по гроздовия еликсир още като ученик. "Тогава дори не бях опитвал вино, бях само на 16", спомня си съгражданинът на Левски. Марк Моне, който му преподавал френска цивилизация в гимназията, му разказал за средиземноморските вина и сирена. Подарил му и книга за реколтата в Бордо, с което завинаги запалил огъня на Бакхус в сърцето му. Пътешествията, риболовът, виното и футболът всъщност са четирите големи страсти на Ботев. Обиколил е почти всяко кътче в България. Още на 14 става екскурзовод в тогавашната фирма "Орбита" и успява да запали десетки чужденци по природата, културата и историята на страната ни. А интересът към пътешествията у него събудили родителите му. Роденият в Карлово Ботев от малък бил част от планинските преходи на семейството си и познава отлично Централния Балкан над Сопот, Карлово, Калофер, до връх Ботев и хижа "Левски".

Втората си любов - виното, превръща и в професия. Казва, че има най-богатата библиотека на тема вино. А благодарение на личния си интерес към напитката на боговете успява съвсем научно да обори кипърските легенди, че Островът на Афродита е родината на гроздовия еликсир. "Всъщност родината е Тракия и от нашите земи са тръгнали лозата и виното из цяла Европа", категоричен е Ботев. Смята заедно с учените траколози от БАН да подготвят книга, с която да популяризират този факт и да дадат тласък за развитие на винен туризъм у нас. "Гурме туризмът е и най-краткият път да усетиш духа, културата и традициите на един народ", смята Ботев. Самият той си има две любими места в страната, където този дух е запазен най-добре - комплекс в карловското село Соколица и Резово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай