Борисов: Защитавам интересите на България

Забравяме, че Турция е част и от южния фланг на НАТО, обяви премиерът от Анкара

Борисов: Защитавам интересите на България | StandartNews.com

България трябва да положи усилия и да се опитаме да нормализираме отношенията между Европейския съюз и Турция. Нас най-пряко ни касае. Това заяви премиерът Бойко Борисов в резиденцията "Чанкая", която се намира в Анкара, на пресконференция след срещата си с турския премиер Бинали Йълдъръм.

Министър-председателят разговаря около два часа с турския си колега и обяви, че са постигнали „доста добро сближаване" по всички обсъдени теми. „България е на границата в Европа и Азия. Турция е наш съсед, най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия за редица действия, за да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас най-пряко ни касае", подчерта Борисов. И отбеляза, че България и Турция могат да бъдат като еталон за добросъседство.

Аз съм оптимист, че колегите от ЕС лека полека ще нормализират отношенията си. Икономиката, финансите, стокообменът между ЕС и Турция е огромен, за да си позволяваме да навлизаме по-надълбоко в тези конфликти", коментира още премиерът.

Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, но има доста европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили таквиа действия. Интересите на Европа, Турция и Азия са много големи в тази посока", напомни Бойко Борисов. Той подчерта, че благодарение на южната ни съседка сега бежанският натиск към страната ни е овладян.

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток. Но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и на това, че съседите ни положиха огромни усилия да задържаг бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликта", посочи Борисов. Той увери на пресконференцията пред турския си колега Бинали Йълдъръм, че когато управляващата коалиция в България е с доминираща партия ГЕРБ проблеми с Турция няма да има.

Не си поставяме амбиции, че България ще играе решаваща роля в този процес, допълни той. "Не искам да видя утре заглявия - "България вкара Турция в ЕС. Реално отношенията между Брюксел и Турция са в най-ниската си точка. По време на референдума в Турция, изборите в Холандия и Франция се изговориха много неща, които съм сигурен не биха се казали. Но много от тези държива са далеч, докато ние сме съседи. Стараем се да решим нещата с дипломация и тактика. А само преди 2 години бе друго. Тогава турските дипломати бяха добре дошли в Брюксел. Подписа се и споразумение за бежанците, което турците изпълняват. Ако не бяха те, то Европа щеше да бъде пометена. Няма страна, която да се справи сама с милион бежанци. Споразумението обаче работи благодарение на Турция. Малки сме, за да решим тези неща, но можем да участваме в преговорите. Това е целта. Тук съм, за да защитавам нашите интереси - на гражданите от двете страни на границата с турски произход, инвестициите и проектите в инфраструктурата, за които говорихме. Аз съм оптимист за отношенията на Турция с ЕС. Особено, след това, което чух по време на тези 2 часа разговор", продължи премиерът. 

По време на разговорите ни говорихме за ЕС и взаимоотношенията на Турция с Брюксел Но никой не казва, че Турция е наш партньор на южния фланг на НАТО. Дайте си сметка как би изглеждал той без нея, защото на няколко десетки километри се водят военни действия. Да, отношения не са добри, но съм убеден, че ще се предвижим напред. Говоря от името на България, но съм убеден, че и много мои колеги в Брюксел мислят така", завърши Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай