Борисов заподозря македонски сценарий за България

Борисов заподозря македонски сценарий за България | StandartNews.com

"Свинските опашки" били част от дестабилизацията

Има план за дестабилизация на България и той сработва донякъде. Това стана ясно днес от изявленията на премиера Бойко Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

Незаконните "граждански арести", интерпретациите за "свинските опашки" и скандалът със свалените карикатури са част от този план. Подобен план вече е приложен в Македония, изтъкна премиерът. Съседната страна положила много усилия да спре бежанската вълна.

В същото време имало информация, която президентът Георге Иванов изпратил на Борисов, а той - на ЕС, за доста солидна подготовка за нападение на техните граници от организирани групи. "И то се случи. Бяха провокирани, използван бе сълзотворен газ, нещо, което не се одобрява от демократичната общественост, бяха подложени на натиск и днес се случи и това (в сряда, нападението над президентския офис - б.р.). Македония ще бъде трайно дестабилизирана, дано да греша", коментира Борисов. Тревожни сигнали идвали и от Сърбия. "И изведнъж в България се появиха тук-таме някакви граждански организации, които "спонтанно" задържаха различни бежанци и това придоби голяма гласност. Ние казахме - добре, сигналите дали за крадец, разбойник, дали за извършено престъпление винаги са добре дошли. Едно гражданско общество трябва да има доверие на институциите си. Това впоследствие беше интерпретирано и "Ал Джазира", и други институции започнаха да говорят, че в България се отнасяме много лошо към бежанците и едва ли не има някакви паравоенни формирования, които ги атакуват по един безобразен начин. От няколко дни се заговори за някакви "свински опашки", а знаете, че за мюсюлманите това е тежко обидно. Привързва се постепенно и моето име към тези "свински опашки" - чрез карикатури, второ, трето", обясни Борисов.

Премиерът бе категоричен, че България се справя добре в охраната на границата. "Колкото и да се опитват сега заради 3 или 10 емигранти да казват, че не се справяме. Напротив! В тази криза, в тези условия, в които Европа тотално се провали, не сме видели бежанска вълна заради превенцията и добрата охрана", подчерта Борисов. Той отбеляза, че Гърция не се справя, нито НАТО в Егейско море.

"Бежанският поток продължава, не сработват добре споразуменията, виждате в Европейския парламент какви подписки се събират, какви атаки към председателя на ЕС Доналд Туск има. България в същото време, ако някой проникне през тази над 1000 километра граница, бива залавян на сръбската граница, връщан обратно или пращан в бежански център", посочи Борисов. По негова заповед край границата до Ивайловград са изпратени военният министър Николай Ненчев и вътрешният Румяна Бъчварова. "Да преглеждат всеки патрул, да видят тези "меки части" в планината, където и ТИР може да мине по черен път, там да наситим с повече охрана, с повече армия, съоръжения да правим. Пращаме военни, защото искаме да си запазим държавата, и то във вида, в който е", подчерта премиерът.

Тръгват нови акции срещу корупцията

Следващите дни ще има нови операции за борба с корупцията в държавни институции и общини на службите и прокуратурата. Това стана ясно от думите на Бойко Борисов днес. "Естествено, то корупцията е в държавните институции и в общините, в агенциите, в министерствата", каза той. "Така че в тази сфера това, което се прави и ще продължи да се прави - то когато започне да се разплита чорапа казано на жаргон - вече имаме доста защитени свидетели, които дават много по-точна информация и по-надеждна за това, което е правено на определени места", заяви Борисов.

Премиерът сам ще качва карикатурите си във Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов обяви, че вече сам ще качва карикатурите с него в профила си във Фейсбук. Той бе категоричен, че не е разпореждал на Нова телевизия да трие карикатури. "Това е удар срещу мен", отсече Борисов. И в знак на солидарност обеща да публикува всеки ден карикатурите от "Сега", "Капитал", "Стандарт" и Чавдар Николов на Фейсбук страницата си.
"С мойто име и моя образ вече над 10 години куп карикатуристи си изкарват прехраната! Нямам никакви комплекси. Не се чувствам нито дебел, нито грозен", коментира Борисов. И иронично вметна, че в някои от изображенията дори не може да се разпознае. "Аз също рисувам понякога и мога да нарисувам по-добри. Но такова е творчеството им. Пожелавам им дълги години да ме окарикатуряват. Това е сила на управляващите - да може да се виждат в очите на хора, които по един или друг начин намират недостатък", каза той.

Тероризмът е заплаха №1 за киберсигурността

"Основните източници на заплахи за киберсигурността на страната са международни терористични и други престъпни организации; държави с тоталитарни режими и с все още неукрепнали демократични институции, природни бедствия и аварии". Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС. Там е било решено да се създадат две нови структури - Съвет по киберустойчивост и Национален киберцентър, които да извършват мониторинг за степента на заплаха и ще координират действията по реакция и превенция. МС подготвя пътна карта до 2020 г. за изпълнение на мерките. На НС е възложено да разгледа приоритетно законови промени за създаване на Държавна агенция "Електронно управление".

Наш евродепутат пита ЕК за европейската охрана

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев отправи писмен въпрос към Европейската комисия (ЕК) относно това дали бъдещата Европейска гранична и брегова охрана ще окаже в случай на нужда помощ на България с цел осигуряване сигурността по българските външни граници. Радев изиска от ЕК пояснение дали новата служба ще функционира само в държавите от Шенгенското пространство или във всички държави членки на ЕС, включително и в България.

Няма извънредна ситуация на границата, твърди Ненчев

Няма извънредна ситуация на границата с Гърция и Турция, изпратените допълнително 300 военни са превантивна мярка, заяви военният министър Николай Ненчев преди КСНС. Съвместните патрули ще бъдат насочвани към отделни участъци на границата в зависимост от оперативната необходимост, уточниха от МВР. "България има готовност да реагира при евентуална по-мащабна бежанска вълна", увери военният министър. Той разполага с данни за "известно напрежение в някои от лагерите в Северна Гърция". Няма опасност и при хакерски атаки. "Най-добрите специалисти работят при мен. Имаме изработена стратегия, която, надявам се, съвсем скоро ще бъде внедрена", каза още Ненчев. Предстои да се уточни колко ще струва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай