Борисов за метрото: Тук се гонеха хартии и найлони

Борисов за метрото: Тук се гонеха хартии и найлони | StandartNews.com

„Когато дойдохме тук се гонеха хартии и найлони по полето. Всеки ден 500 хиляди души ще разбират каква придобивка имат". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалната церемония по откриване на метрото до Летище София.

"Когато цифрите говорят и тези, които преди управляваха т. нар. "синя" София, ще замълчат. За 23 години - 9 км метро,откакто ГЕРБ управлява - 30 км метро за 10 години", похвали се премиерът.

„Ако бяхме преди 90-та година Братоев щеше да е герой на социалистическия труд", посочи той. „Помните ли как заварихме моста "Брюксел"? Сега е ремонтиран", коментира Борисов.

"Няма да виси на спирките, да го рекетират такситата. Даваме тази екстра на банките - да си сложат кредитната карта и направо хората да се качват на метрото. Милиарди вкарахме в инфраструктура. 100 млн. лева сме заделили вчера и отсечките на автомагистралите ще бъдат ремонтирани. Ние от ГЕРБ строим. Думите отлитат, направеното остава. Асфалт не се е яло, но като го няма, загиват хора", каза още Бойко Борисов.

На церемонията за откриването на новата метро отсечка бяха и транспортният министър Ивайло Московски, регионалният министър Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова и много гости.

Фандъкова: Да ни е честита новата придобивка

Да ни е честита новата придобивка. Тя е придобивка не само за София, но и за цяла България, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова

"Това е проект на партньорство. Благодаря на ЕК за това, че оценява този проект като проект за пример. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов за това, че обърна лицето си към градовете, регионите и развитието им. Благодаря и на Ивайло Московски, който работи на равно с всички нас. Благодаря и на Ивелина Василева.

Тази линия почти 5 км е наистина знакова, защото прави връзката между летището, централна гара", заяви Фандъкова.По думите й, тази отсечка спестява 8000 вредни емисии.

Василева: София е един от европейските градове

С проектите за изграждане на метрото столицата е един от европейските градове, който реално привежда политиките за намаляване на замърсяването на въздуха и за намаляване на парникови газове, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

Според Василева изграждането на метрото в столицата е едни от най-мащабните и най-значими като постигнати екологични ползи проекти. „Това е проект, който изцяло се вмества в разбирането за зелен град, за устойчива мобилност, защото пътникопотокът, който ще бъде пренасочен към метрото е от порядъка на 500 хиляди души", посочи Василева.

„Съгласно изчисленията за двете отсечки, които се изграждат, едната от които днес имахме възможността да открием, ще бъдат спестени голямо количество вредни емисии от порядъка на 2780 тона вредни емисии, освен това ще бъде намален автомобилният трафик", уточни Василева. На годишна база изчисленията казват с 5-6 хиляди автомобила ще бъде намален трафикът, защото много хора ще имат възможност да ползват този и удобен начин на транспорт. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай