Борисов: Всички полагаме усилия за съдебната реформа

Борисов: Всички полагаме усилия за съдебната реформа | StandartNews.com

Надявам се на обективен доклад. Всичко, което ни препоръча ЕК, ще се постараем да го изпълним. Има огромни усилия – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в рамките на петъчния парламентарен контрол. Той бе запитан от депутатите за изпълнението на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на Прокуратурата и продължаване на съдебната реформа. "Стандарт" припомня, че преди броени дни у нас стартира работата на прокурорска комисия с експерти от ЕК.

„Експертите, за които говорите, днес приключват и си заминават", посочи Борисов. „Отложиха с две седмици, тъй като в последния момент искаха да дойде още един прокурор - на практика те са двама от Великобритания, един от Холандия, един от Германия и един от Испания. Вече цяла седмица са тук и провеждат срещи по заданието си такова, каквото е от ЕК", допълни той. Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни ще настоява те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

По-рано тази седмица и главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че заедно с правосъдния министър Екатерина Захариева ще настоява докладът на прокурорите да стане публичен. 

„Аз съм я поискал тази комисия именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове", обясни премиерът, цитиран от Фокус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай