Борисов: Всички имаме интерес Балканите да са по-сигурни

Борисов: Всички имаме интерес Балканите да са по-сигурни | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Естония Юрий Ратас обсъдиха изпълнението на програмата на Триото председателства на Съвета на ЕС – Естония, България и Австрия. Двамата разговаряха преди днешната работна сесия на Европейския съвет в Брюксел. Коментирано бе свършеното по време на Естонското председателство и темите, чието изпълнение ще продължи след 1 януари 2018 г.

Премиерът Борисов приветства иновативния и различен подход, който Ратас е приложил по време на Естонското председателство, и подчерта, че приоритетите от него са залегнали и в Българското председателство, най-вече в секторите "дигитализация" и "киберсигурност".

Борисов и Ратас се обединиха около мнението за необходимостта от особено внимание към Западните Балкани. "Всички имаме интерес от това регионът да бъде по-сигурен, по-стабилен и да отбелязва значителен напредък. Изключително важно е хората от Западните Балкани да знаят, че могат да разчитат на Европа и нейната солидарност", подчерта премиерът Борисов.

Позитивната програма, която си поставиха Естония, България и Австрия, ориентирана към бъдещето и към постигане на конкретни резултати, ще продължи, посочиха двамата лидери. Държавите от Триото ще устояват своите приоритети, свързани със сигурността на европейските граждани, повишаването на заетостта, икономическия растеж, продължаване на кохезията и стабилизирането на съседните на ЕС страни, стана ясно още от срещата на Борисов и Ратас.

Естонският премиер поздрави българския министър-председател за добрата подготовка на първото Българско председателство на Съвета на ЕС и му пожела успех. Бойко Борисов от своя страна гарантира, че ще има пълна приемственост по очертаните приоритети и покани Юрий Ратас в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай