Борисов: Вкарваме тихичко камерите в митницата

Борисов: Вкарваме тихичко камерите в митницата | StandartNews.com

Нов закон за електронни обществени поръчки ще е факт около средата на годината, съобщи Томислав Дончев

"Това, което направихме с катаджийските коли, го видях от Андрус Ансип в Естония. Всички там са с камери през цялото време, от спиране на автомобила до съставяне на акта. Това го правим и в митниците, по-тихичко, без много шум", заяви премиерът Бойко Борисов на кръгла маса на тема "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество".

"С присъствието си тук искаме да покажем, че действително не само, че не сме се отказали, а още повече ще ускорим изграждането на електронно управление", обясни той.

"Ще направим доста за електронно управление, мечта ми е електронно гласуване. В 21 век данъците събираме по електронен път. Разбира се, че има хакери, но има и други, които могат да го защитават", заяви премиерът, цитиран от БГНЕС.

"Това, че сме на първо място за фиксиран широколентов интернет ни прави горди. Десетки милиони сме заделили това да се случи и в села, когато искаме да социализираме селата, бизнесът, който иска да отиде там трябва да има възможностите, които има и в големия град. Не е тайна, че България има много добри ИТ специалисти", продължи Борисов.

Премиерът изтъкна, че все по-малко деца играят навън и по-скоро са завладени от света на новите технологии и не излизат от вкъщи."Представете си тези деца с тази култура какви специалисти ще станат", добави той.

Министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че мерките за платформа за електронно управление са започнали още преди години. "Към днешна дата няма да има закъснение, всички проекти са към края на изпълнението си. Може да си пожелаем по-стегнато и бързо да си работим проектите", каза той.

Дигиталният дневен ред не може да е приеман като модернистичен каприз, той е въпрос, свързан с конкурентоспособността на държавите-членки и на икономиката в Европа, каза Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическа политика.

"За последното десетилетие средства, които Европа отделя за информационни и комуникационни сфери са два пъти по-малко от средствата, които отделя САЩ", добави той.

Нов закон за електронни обществени поръчки ще е факт около средата на годината, съобщи Томислав Дончев. Всички данни показват, че ако бъде създаден единен цифров пазар, допълнителният растеж в следващите 4-5 години е близо 250 млрд. евро на европейско ниво, смята Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай