Борисов вече не подкрепя актуализацията на бюджета

Борисов вече не подкрепя актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. ГЕРБ вече не подкрепя актуализацията на държавния бюджет и повече няма да присъства на заседанията на парламента. Това обяви пред журналисти в НС лидерът на партията Бойко Борисов.

Стандарт Нюз припомня, че вчера с гласовете на ГЕРБ и ДПС бе одобрена на първо четене актуализацията на бюджета. Днес обаче депутатите от ГЕРБ и "Атака" не присъстваха в пленарната зала днес и така не бе събран кворум за работата на депутатите.

"Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме "Оставка", в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка "ГЕРБ и ДПС", "коалиция КТБ", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

"Ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха – категорични и ясни", оправда се Борисов. "Много спекулации с фискалния резерв – те от 8 не могат да вадят 4. Тогава фискалният резерв става под 4. Всичко това ще има време да го направи служебното правителство. Ако тази коалиция – БСП, ДПС и "Атака" бяха успешни, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да са си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца", анализира лидерът на ГЕРБ.

Той отново нарече вчерашната си позиция "отговорна и държавническа" и припомни, че преди време е заявил, че "ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата". "Оттук нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца, ако това, което говорят е лъжа и не е истина", обърна се Борисов към депутатите от "Коалиция за България", които изслушаха изказването му пред медиите в кулоарите на Народното събрание. Борисов многократно се обърна и лично към депутата от левицата Жельо Бойчев, което от своя страна принуди колегите му от БСП да го поздравят, че благодарение на него актуализация няма да има.

"Ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери, това си е изцяло тяхна отговорност, защото КТБ се срина в това управление, не в предишното", добави Борисов. По думите му, той е дал "4 стъпки и в нито една не влиза да се фалира банката", за да опитват от БСП да му го пришиват. "Нито в една стъпка ние не сме подкрепили банкова ваканция, за да го пришивате на нас. Сиреч вашите опорни точки и наглост са в момента залогът за следващите три месеца на стабилност", аргументира се Борисов.

"Като няма да си подкрепите премиера Орешарски, ние сме му искали оставката на 4 вота на недоверие за една година – ние ли да го подкрепяме?", попита Борисов след като съобщи, че по време на срещата си с Михаил Миков е получил категорично уверение, че "Коалиция за България" няма да подкрепи предложената актуализация.

"Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: "Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът"? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина-три месеца спокойствие поне на служебното правителство", обобщи причината за решението си Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай