Борисов: Важно е това, което прочете Радев, да го направи

ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ

Борисов: Важно е това, което прочете Радев, да го направи | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов коментира в парламента речта на новия президент Румен Радев: Ето какво каза Борисов:

- Г-н Борисов, какво си казахте с президента Румен Радев в кабинета на г-жа Цецка Цачева?

- Честитих на президента и вицепрезидента, пожелах им успех. Към днешна дата мога да им пожелая само успех. Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени, а трето е да се направят. Рядък шанс има президентът Радев, че му се дава възможност да има и служебно правителство. Така, че това, което прочете, след няколко месеца може да е факт. След няколко месеца ще можем да отчетем свършеното. Много неща искаме да се случат бързо, но те не могат да се случват. Те стават бавно. Днес е тържествен ден. Имаме нов президент, вицепрезидент. Нека малко да се порадваме на този ден и да подходим с оптимизъм. Аз винаги съм подхождал така, че съединението прави силата. Ако съумеем всички заедно да си направим държавата по-добре, независимо диаметралнопротивоположните посоки, които имаме, ще е в полза на хората.

- Притесняват ли ви изказванията на президента Радев по отношение на Русия?

- Стига с тези отношения - САЩ, Брюксел...евроатлантическата ориентация, дружбата ни с Русия, бизнес контактите, които имаме... това са неща, които всеки ще ги прави, защото те са важни за държавата. Всичко останало може да бъде направено. Мен ме притесни повече поведението на част от залата, как се реагира на една или друга реплика. Дори това, че им отговори президентът Радев като президент на всички българи не беше правилно, защото е и техен президент.

- На служебния кабинет ли оставяте номинацията на българския еврокомисар?

- Постъпих изключително коректно към президента Радев. Като върховен главнокомандващ той има правото... ние можехме да номинираме еврокомисар, но не го направихме, защото считам, че след като на него са дали повече гласове, това е демокрацията и сме длъжни да се съобразим с волята на хората. И се надявам, когато и ние победим, да се съобразяват така и с нашата воля. Помните ли преди пет години как посрещнаха в този парламент президентът Плевнелиев с плакати... а ние днес демонстрирахме една европейска култура как се сдава властта.

- Имаше коментари, че обвинението на бизнесмена Иво Прокопиев съвпада с 10 януари, когато полицаи са гонили да бият хората...

- Виждате колко се е променила България. Сега след избори най-морално и най-честно е след като народът иска друг тип управление и ние отиваме в опозиция. Тогава цитатът беше - "власт се дава с кръв и се взема с кръв". А сега нашето верую на ГЕРБ е, че властта се взима и се сдава с морал.

- Каква България оставяте днес?

- Параметрите на държавата са максимално добри. След няколко месеца ще ги видим как ще са и хората ще могат да си направят изборите.

- Кога да са изборите?

- За нас е безразлично. Макар че партията предпочита повече 2 април. Но както си прецени. Ако ни покани на консултации, ще отидем.

- Каква е оценката ви за 5-годишния мандат на Росен Плевнелиев?

- Росен Плевнелиев беше един изключително успешен евроатлантически президент. С няколко реплики той си навлече гнева на една част от обществото и загуби рейтинг. Що се касае по линията Европа, НАТО то е недостижимо за нито един български политик. Ние искаме да се види ясната разлика между ГЕРБ и БСП. Те се държаха просташки с Росен Плевнелиев. Ние не сме си позволили това никога - нито към президента Радев, нито към президента Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай