Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа

Борисов: Върнахме достойнството на България в Европа | StandartNews.com

София. "Върнахме достойнството на България в Европа. Страната ни отново стана прогнозируем партньор и хората там се радват, че имаме стабилно правителство", заяви премиерът на РБ Бойко Борисов от ефира на "Годината" на Дарик.

Премиерът определи 2014 г. като нулева за европейските фондове и приходите, както и във всяко едно отношение. "Направиха огромна поразия във финансовата система и стабилността на финансите свърши. България беше давана за пример в най-тежката финансово-икономическа криза четири години поред за отличник в Европа", коментира той.

"Видна е огромната подкрепа, която имаме от европейските лидери. Само за седмица абсолютно спрени програми за милиарди са отпушени", посочи положителните промени от началото на работата на кабинета министър-председателят.

"Само заради това да сме направили правителството, благодаря на всички партии в парламента за стабилността, която излъчихме", каза още Борисов.

"През 2014 г. започна нова коалиционна култура. Много партии, много хора се превъплъщават, поправят или имат също ново начало. Започна съдебна реформа, пенсионна реформа, здравна реформа. Продължихме добра традиция за Коледа да дадем 50 млн. лева на българските пенсионери", обърна внимание той.

Във връзка с евентуални нови коалиция Борисов каза: "Аз, ако искам да правя коалиция с ДПС, ще изляза и ще ги поканя. Аз задкулисни работни не правя. Отворен съм за диалог, уважавам колегите".

Относно пенсионната реформа премиерът заяви: "Не виждам от какво се притесняват - национализация. Национализация означава от 1 януари да вземеш парите и да ги прехвърлиш. Нищо такова не се случва. Никой човек по никакъв начин не е задължен да си махне парите от частните пенсионни фондове. Единственото, което е плюс, че тези хора в частните фондове сега ще се борят за всеки един клиент.

Всеки, който ме познава и е работил с мен, знае, че ако ми се дадат добри и правилни доводи не се съобразявам какво ще каже обществото или политическите партии, държавата е обща на всички българи. Не е срамно да кажеш „колеги, тук сме сбъркали, връщаме се да се поправим". По пенсионната реформа сме си дали срок до 31 март да бъде заключена".

По повод здравната реформа Борисов каза, че министър Петър Москов е предложил една доста добра реформа в здравеопазването, която обсъдил с целия бранш. "Даде си един срок до април и мисля, че ще се справи. Това, което той предлага мисля, че ще спре течовете и ще дисциплинира болниците", допълни премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай