Борисов: В коалицията няма търкания, има само закачки /ОБНОВЕНА/

Искам да вдигна доходите на полицаите, но се съобразявам с финансите, обясни премиерът

Борисов: В коалицията няма търкания, има само закачки /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Няма търкания в коалицията, категоричен беше премиерът Бойко Борисов пред медиите. Той съобщи, че Коалиционният съвет се е провел тази сутрин и поясни, че бил отлаган няколко месеца, защото само той и Валери Симеонов работили през цялото лято.

Борисов каза още, че лидерите на Обединените патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не са скарани, а "те така си се закачат помежду си".

Борисов присъства на представянето на проучване на контрабандата на цигари на водещи тютюневи компании. Заедно с министър-председателя на форума присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, вътрешният министър Валентин Радев и зам.главният прокурор Борислав Сарафов.

Борисов направи и равносметка на третия си кабинет досега.

"Аз повече от всички искам на полицаите, пожарникарите, военните, както на учителите и пенсионерите, да се вдигат доходите, заяви той. - Правим всичко това да се случи. В момента, когато сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ни отива да направим същото, което направихме през 2014 г. Тръгвайки си без никакво финансово обезпечение вдигнаха с 250 млн. лв. заплатите на МВР и нашето правителство от първия ден започна да ги изплаща. Така не се прави", подчерта Борисов.

Той бе категоричен, че затова всяко нещо трябвало да бъде финансово обезпечено, за да не „банкрутираме накрая". Запитан кога ще даде отговор на полицаите, които от 1 януари догодина всеки ден ще протестират, премиерът отвърна, че никога не е работил под натиск. „Тези, които ми поставят ултиматуми - със служебни коли, офиси, заплати, с всички привилегии в МВР - не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри, ще им обясня какво правят колегите, защото трябва и за Съдебна полиция да се даде, трябва и за линейки, санитари и не може всичко наведнъж", посочи Борисов.

Той припомни, че в началото на мандата на правителството приоритет са минималните пенсии, учителските заплати и образователната инфраструктура. „Ще дойдат, ще извадим сметките с министрите на вътрешните работи и отбраната, и в спокойна обстановка ще кажем: с това разполага държавата. Популистко и лесно е да изляза и да кажа ще дадем 1 млрд. лв. повече. После данъкоплатците трябва да го платят. Ние така платихме за НЗОК 450 млн., така платихме „Спартан"-и, „Кугър"-и, еърбъси. С всяко идване започваме да плащаме борчове, а никога не сме оставяли борчове", каза премиерът.

Приходите в хазната от акциза на тютюн и цигари спаднали със 150-200 милиона лева само по време на служебното правителство, обобщи добрите новини във финансовия сектор Борисов.

Според нея събираемостта спаднала от 104,9 на сто през януари на 75 на сто през февруари и на 59,4% през март, когато управляваше правителството, назначено от президента Румен Радев. Данните показват, че приходите станали 80 на сто през април, а с идването на третия кабинет Борисов скочили още първия месец - май, на 100,6%, като в момента са 119 на сто, похвали се Борисов.

"Не, че се заяждам, но когато има нестабилност в страната, всичко спира да работи", обобщи премиерът.

"Двата месеца служебно правителство ни струват 150-200 милиона. Ако беше продължило това правителство, как щяхме да изпълним плана, да купим военна техника и да повишим доходите, не знам", затюхка се Борисов.

Контрабандата на цигари е спаднала от 34% на 7 на сто в момента, доволен е Борисов. Ние сме на челните места по борба с контрабандата в Европа, а това обяснявало и много неща в борбата с корупцията.

"Бяха 34%, сега са 7. В милиарди се измерва - повече пари в бюджета", похвали се Борисов. "Тези милиарди са отивали в "бизнесмени" и са замърсявали цялата държава", заключи премиерът.

Той обеща пред водещи тютюневи компании, направили редовното проучване за контрабандата на цигари, че от 7 на сто, колкото е тя в момента, до другия им доклад държавата ще свали процента на 6.

И отправи предупреждение към шефове на областни дирекции на МВР в страната, където картата сочи данни за незаконна търговия с тютюневи изделия над 7 на сто. Сред тези региони са Благоевград, Хасково, Ямбол, Сливен и други области. Премиерът нареди на вътрешния министър Валентин Радев и на главния секретар да ги събере на съвещание, да им потърси обяснение и да ги предупреди, че имат един месец срок да се стегнат. "Защото тези, които миналия път ги обявих, сега са отличници", поясни Борисов и даде за пример Плевен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай