Борисов: Токът не би трябвало да поскъпне

Борисов: Токът не би трябвало да поскъпне | StandartNews.com

Обявяваме нови цени в петък, влизат в сила от 1 август, контрира КЕВР

Цената на тока не би трябвало да се повиши. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Луковит при откриването на пречиствателна станция вчера. "В България има независим регулатор - КЕВР. Избран е от парламента, от 9 членове ГЕРБ има двама, които смятат, имат методика и дават цените", каза още Борисов. И припомни, че през последния месец в парламента бяха приети спешни промени в закона за енергетиката, които дават възможност на регулатора да запази цената на електрическата енергия. "Според мен с тези изходни данни не би трябвало да се повиши цената на тока", заяви Борисов. Попитан дали протестите на бизнеса и синдикатите са основателни, премиерът отговори: "Демокрация - всеки може да протестира колкото иска. Протестите преди година и половина - две, доведоха до 10 млрд. загуба на държавата и спрени еврофондове".

"Сега в бизнеса отиват милиарди, вследствие на разплащането по европейските програми. Ръстът на икономиката мина 2 процента, а събраните от контрабандистите са вече над 2,3 млрд. Ако някой може да се похвали с тези успехи за 25 години е добре дошъл", отбеляза Бойко Борисов. "Виждате, че не е нито лесно, нито приятно да си премиер. Колко съвещания направихме с тях и те знаят, че не може да вържеш 4 неща, да ги събереш, без да се направят компромиси и всеки да понесе цената", заключи премиерът.

Въпреки това от КЕВР обявиха, че не виждат законова възможност за ново отлагане на решението за тока. "На 31 юли ще оповестим ценово решение, което ще влезе в сила от 1 август", каза председателят на регулатора Иван Иванов. И уточни, че вече е имал среща с енергийния министър Теменужка Петкова и с представители на ведомството й. Иванов не съобщи подробности за разговорите, тъй като са били работни. "Към момента върху мен не се оказва никакъв натиск. Ако някои индиректно, чрез изявления пред медиите, се стремят да окажат такъв натиск, тези опити са напълно безуспешни. Изпълнявам закона, така както сме положили клетва", заяви Иванов.

КЕВР ще обяви ценовото си решение в петък след закрито заседание. На въпрос дали е възможно да се запазят досегашните цени на тока, Иванов припомни, че ще се определят нови цени на електрическата енергия и затова се говори за нов ценови период. "Има промяна за този 1 месец, защото бяха предприети определени действия и на 31 юли, когато обявяваме ценовото решение, ще оповестим подробно какви са промените и ефектите, възникнали от тях", каза още шефът на КЕВР. Иванов коментира кратко и обявения за днес национален протест от работодателските организации срещу повишаването на цената на тока: "В България, съгласно конституцията, всеки има право да протестира".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай