Борисов: Станахме женско царство (ОБЗОР)

Борисов: Станахме женско царство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лукарски почерпи министрите за сватбата си

Кабинетът смени шефа на Агенцията за закрила на детето

Изборът на Зорница Русинова за министър на труда и социалната политика стана повод премиерът Бойко Борисов да възкликне: "Станахме женско царство". Това се случи на заседанието на правителството днес, на което Русинова присъства за първи път като министър. Преди това тя бе заместник на Ивайло Калфин, който подаде оставка преди седмица.

Борисов поздрави новия министър и отбеляза: "С една жена повече е Министерски съвет. Станахме женско царство вече". Справката обаче показва, че ако се брои и самият премиер, съотношението мъже-жени в правителството е 10 на 9.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски почерпи колегите си от кабинета за сватбата си, която бе на 21 май.

Междувременно правителството взе решение да смени председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева. На нейно място е назначена Офелия Кънева.

В правителственото прессъобщение обаче не се посочва мотив за освобождаването на Жечева. Самата тя заяви пред "Стандарт", че също не знае причината за освобождаването си.

"Тази сутрин разбрах, че има извънредна точка на заседанието на Министерски съвет, с която съм освободена. Помолих да ми изпратят мотивите, но не съм ги получила", обясни Жечева.

В последните седмици тя стана част от скандала около Фонда за лечение за деца. Жечева бе председател на Обществения съвет, който дава разрешения за лечение. "Ако това беше причината, щеше да е обсъдено в Министерството на здравеопазването. Винаги съм работила много добре с екипа на това министерство и със зам.-министър Ваньо Шарков, имаме си пълно доверие. Нямам притеснения и съмнения в работата си във фонда за лечение не деца", каза Жечева.

Новият шеф на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева е експерт с дългогодишен опит в областта на защитата на детските права, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

В периода 2009-2011 г. тя е заемала длъжността директор на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане. На този пост е осъществявала методическо ръководство на дейността за закрила на детето, участвала е в изготвянето на проекти на нормативни актове в областта на закрилата на детето, разработвала е указания и методически материали по прилагането на нормативните актове, методически е ръководила предоставянето на социални услуги за деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай