Борисов: Споразумението между ЕС и Турция трябва да работи

Борисов: Споразумението между ЕС и Турция трябва да работи | StandartNews.com

Важно е споразумението между ЕС и Турция да продължи да работи и в този разговор да се използва членството на Турция в НАТО като допълнителна гаранция за стабилност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на срещата за миграцията по Балканския маршрут във Виена. Премиерът предложи на предстоящото заседание на Европейския съвет да бъде поканен и генералният секретар на Алианса.

По думите на министър-председателя, е необходима ясна позиция на ЕС и за релокацията и начините за действие когато мигрантите не желаят да останат в съответната страна. В рамките на срещата премиерът отново постави и въпроса за изграждане на зони за сигурност извън ЕС, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Колегите ме подкрепиха, искаме да демонстрираме, че ЕС не е само бюрокрация, това е най-добрият съюз. След решенията в Братислава искахме да демонстрираме, че в тежките ситуации може да се помогне на всички държави. Казвал съм, че трябва и на Гърция, Италия, Сърбия, Република Македония да се помогне", допълни още премиерът.

Борисов съобщи, че е разговарял със своя македонски колега, който е обещал реакция от тяхна страна във връзка с поругаването на военни гробове в Каймакчалан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай