Борисов: Служебното правителство да започне процедури за нов дълг

Борисов: Служебното правителство да започне процедури за нов дълг | StandartNews.com

София. "Да изкараме до края на 2014 г., е огромно предизвикателство. А да изкласим през 2015 г. е невероятно умение", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

"Служебното правителство трябва незабавно да започне процедури за нов дълг", заяви той, предаде БГНЕС.

Всеки може да обещава много, но пари няма. Гръмко е да се говори за програми. Всеки може да напише на един лист всичките си хубави сънища, но това става с пари, а такива няма, заяви Борисов.

Той добави, че няма пари за пенсии, а майчинските и детските били кухи. Фискалният резерв реално бил между 3,4 и 3,8 милиарда лева.

Нужна е голяма политическа стабилност и затова трябва да работят всички партии след изборите, призова Бойко Борисов.

Борисов призова хората да гласуват за ГЕРБ, защото те щели да направят тежки реформи.

Ще се режат разходи, защото няма как да изпълним Лисабонския договор и дефицитът да е под 3%. Реално сега дефицитът е 4%, каза лидерът на ГЕРБ.

"Орешарски какво направи - взе нов дълг и каза - ето, фискалният резерв е 8 млрд. лева."

Финансовите експерти на ГЕРБ са убедени в нуждата от незабавно взимане на нов дълг. Според бившия заместник-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4,5 милиарда лева, а до края на 2015 година новият дълг ще трябва да достигне 6 милиарда лева.

"Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения", коментира Горанов. Той смята, че ако бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране в началото на 2015 година може държавата да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи.

"На 4 септември падежират 300 милиона лева, на 29 октомври падежират 400 милиона лева, на 30 ноември падежират 1,228 милиарда лева, на 12 януари падежират 150 милиона лева, на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1,601 милиарда лева", отбеляза Горанов. 1,2 милиарда лева е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1,5 милиарда лева, което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.

Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 милиарда лева. "2015 година българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП", каза още Горанов.

Толкова разпаднала държава не сме имали в историята, коментира още Бойко Борисов. Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има, заяви още той.

Парите за вота в чужбина може да не стигнат

Предвидените 1,2 млн. лв. за организиране на изборите в чужбина може да се окажат недостатъчни. Това стана ясно  от работната група във Външно министерство, което отговаря за вота зад граница. На базата на проведените избори през последните 5 години прогнозният брой на изборните секции в чужбина е около 293. Външно обаче очаква техният брой да достигне 350-400. Ето защо има "обосновани опасения", че сумата няма бъде достатъчна.

Бойко показа писмото за "Южен поток"

Лидерът на ГЕРБ публикува във facebook копие на писмото, с което Пламен Орешарски в качеството си на премиер е издал нареждане до всички министерства да спрат действията по проекта "Южен поток", докато Европейската комисия не се произнесе.

"Това е писмото, с което Орешарски е спрял "Южен поток". Изпратих го на Михаил Миков, който заяви, че служебното правителство е спряло проекта, каза Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай