Борисов: Скептичен съм за ново правителство

Борисов: Скептичен съм за ново правителство | StandartNews.com

София. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е "скептичен" за съставянето на правителство в рамките на новото Народно събрание.

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна, заяви Борисов след срещата си с председателя на НС на БСП Михаил Миков в Народното събрание.

Ще има нова серия преговори след откриването на Народното събрание, но ако не бъде възможно да бъде съставено стабилно правителство, се отива на нови избори през 2015 г., е заявил Борисов.

Разговорите между парламентарните сили ще имат цел правителство от експерти на всички партии с ограничен мандат до юни 2015 година, когато ще се проведат избори 2 в 1 - за нов парламент и местна власт.

От обясненията на Борисов стана ясно, че ако Патриотичният фронт не влязат в кабинет на споделената политическа отговорност с министри, а само подкрепят правителство на ГЕРБ и РБ, партията победител на вота няма да поеме тази отговорност, защото националистите могат да се откажат във всеки един момент

"Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", каза още Борисов. По думите му, заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага, изчерпва възможностите за коалиция.

Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство. "Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство", добави Борисов,

Председателят на БСП лява България Михаил Миков изрази задоволство от провелите се разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, но отново повтори, че избирателите са отредили на левицата място на опозиция в новоизбрания на 5 октомври парламент.

Бойко Борисов заяви, че след преговорите е станало ясно, че ако БСП получат мандат за съставяне на правителство, ще го върнат.

"Мандатът е даден по Конституция на ГЕРБ, но той е единственият възможен. Затова ще направим всичко възможно, за да съставим правителство", каза лидерът на ГЕРБ.

Двамата се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ поради тежката криза около КТБ.

Договорихме се, че и бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми, които стоят пред страната. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков след края на срещата с ГЕРБ.

"На срещата обсъдихме развитието на консултациите в последните седмици и възможностите за формиране на стабилно правителство, от което България има нужда. Аз заявих нашата позиция, че сме в опозиция. Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходимо проява на отговорност от всички политици и от всички политически сили. Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет", каза още Миков.

Борисов посочи, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но Миков е отказал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай