Борисов: Ще отменим прихващанията на цесии в КТБ

Борисов: Ще отменим прихващанията на цесии в КТБ | StandartNews.com

9 банки ще изплащат депозитите до 100 хил. евро

София. Ще отменим всички прихващания на цесии в КТБ. Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с Асоциацията на банките в България. 

Това означава, че ще бъдат отменении всякакви прихващания между кредити и депозити в КТБ.

„Създали сме максимално добра организация до времето 4 декември – изплащането на депозитите на хората от КТБ. В 9 банки ще се извърши. От страна на полицията ще вземем допълнителни мерки, за да бъдат охранявани всички клонове, ще има синхрон на всичките тези 9 банки. То няма да е безплатно за нас, а ще бъде безплатно за хората. Първият трансфер ще им бъде безплатен, няма да има такса за това. Надяваме се това действително повече никога да не ни се случва", допълни Борисов.

"Изплащането на гарантирани депозити ще продължи пет години и моля хората да не се струпват в първите дни", каза новоизбраният вчера шеф на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.

Той смята, че Фондът е работил до момента професионално и не би го определил като тресавище и още веднъж повтори, че не желае да коментира действията или бездействията на своя предшественик.

"Ако очаквате да направя квалификация за мои колеги, аз няма да го направя. Смятам, че Фондът трябва да вземе по-активна позиция. Той трябва по-адекватно да подготви хората за процеса, който ще се развива", добави Миленков.

Попитан дали е било добро мълчанието през последните 4 месеца, в които бушуваше кризата около Корпоративна търговска банка, той отговори: "Фондът трябваше да свърши доста работа. Не знам каква новина той би могъл да произведе през тези четири месеца".

Радослав Миленков се обърна към хората, които имат влогове в КТБ, и им напомни, че те разполагат с 5 години срок, в който те ще имат възможност да вземат своите пари от банките, които ще ги изплащат. "Вероятно ще направя специално обръщение по-нататък. Моля ги да не се струпват пред банките в първите дни. Това е един съвет, не знам доколко ще го спазят, но се надявам да проявят разбиране и съзнанието, че това е един процес, който няма да спре", каза той, правейки веднага уговорката, че вложителите са в пълното си право да постъпят както желаят.

Надявам се едно 800 млн. лв. да си влязат обратно в държавата, каза Борисов.

„Всички, които са се нагласили през цесиите, една вторична далавера - те си направиха вече офиси в София, да ги чакат, а в същото време се опитват да кажат, че едва ли не някой от нас със смяната на Фонда има интерес от това. Ще внесем промяна между първо и второ четене, г-жа Менда Стоянова се ангажира и ще отменим прихващанията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай